Przepis na zupę chrzanową, doskonałą nie tylko na wielkanocny obiad

2013-09-16 19:47

Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym menu. Może i Ty w tym roku zamiast żurku przyrządzisz na wielkanocny obiad aromatyczną zupę chrzanową?

Przepis na zupę chrzanową
Autor: Konrad Kalbarczyk Świetny dodatek do wielkanocnego menu, ale nie tylko

Jaki chrzan, taka zupa chrzanowa

Smak zupy chrzanowej w największym stopniu zależy od tego, jakiego chrzanu użyjesz. Najlepiej, by był to świeży chrzan o intensywnym zapachu i smaku. A o taki nietrudno, szczególnie w okresie świąt wielkanocnych.

Obrowska zupa chrzanowa została nawet wpisana na listę produktów regionalnych, a przecież eksperci nie moga się mylić.

Składniki na 4-6 porcji zupy chrzanowej

  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 0,2 kg wędzonki (boczek, bekon, baleron)
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, grzybek suszony
  • sól, cukier 
  • 6-7 szklanek wody
  • 100 g różnych pieczonych mięs
  • 150 g świeżo startego chrzanu lub 200 ml chrzanu ze słoika
  • 1 śmietana 18%
  • 4 jajka
  • szczypior, natka pietruszki lub rzeżucha

Sposób przygotowania zupy z chrzanu

  1. Do garnka włóż białą kiełbasę, wędzonkę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, obrane cebule oraz czosnek.
  2. Zalej gorącą wodą, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Przecedź całość przez sito.
  3. W garnku rozkłóć śmietanę z żółtkami, powoli wlewaj – ciągle mieszając – przecedzony gorący wywar. Mocno podgrzej, dodaj chrzan, wymieszaj, dopraw do smaku solą.
  4. Pokrój drobno pieczone mięsa, ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę, włóż do zupy. Lekko podgrzej, podawaj z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypaną szczypiorem, natką pietruszki lub rzeżuchą.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.