Krem z dyni - jesienny przepis na pyszną zupę
Październik obrodził dyniami, dlatego dziś proponuję Wam pyszną i rozgrzewającą zupę krem z dyni. To wyjątkowo prosty i szybki przepis na zupę z dyni, który dostałam od mojej babci. Zupa z dyni jest lekko słodka, a mimo to wytrawna w smaku. Najlepiej podawać ją z groszkiem ptysiowym i kleksem gęstej śmietany lub jogurtu.
Dynia to nie warzywo, to owoc!
Październik i listopad to miesiące dyniowe - bogactwo i różnorodność owoców potrafi zaskoczyć. Nie wolno więc zmarnować tego okresu i przyrządzać pyszne dania z dyni.
Dziś na talerzu zupa krem z dyni, z dodatkiem gałki muszkatołowej, groszkiem ptysiowym i kleksem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Do dzieła! Ten przepis na zupę z dyni jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki na zupę krem z dyni
- dynia - około 2 kg
- 4-5 ziemniaków
- 2-3 marchewki
- pietruszka (korzeń)
- 2-3 l bulionu drobiowego
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- masło i olej do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka
- świeża papryczka chilli
- groszek ptysiowy i śmietana/jogurt do podania
Sposób przygotowania: zupa krem dyniowy
- W pierwszej kolejności obierz marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu. Powinno go być minimum około 2-3 litry.
- Następnie obierz cebulę oraz czosnek. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na łyżce masła z odrobiną oleju, na lekko złoty kolor, tuż przed końcem dożuć posiekany czosnek. Wszystko wrzuć do gotujących się w bulionie warzyw.
- Dynię przekrój na pół, wydrąż ze środka miąższ z pestkami (możesz je zasuszyć, są pyszną przegryzką) i obierz. Skóra dyni jest twarda, potrzebujesz więc ostrego noża. Następnie pokrój dynię w kostkę (nie musi być równa, i tak się rozgotuje) i wrzuć do bulionu. Można też dynię na zupę włożyć na kilka minut do piekarnika, wtedy łatwo da się obrać.
- Zupa krem z dyni musi się gotować do momentu aż zmięknie najtwardsze warzywo, czyli marchewka. Pod koniec gotowania możesz wrzucić kilka pasków świeżej papryczki chilli, która sprawi, że zupa będzie bardziej wyrazista w smaku. Ale uważaj i nie przesadź z ostrością :)
- Zupę z dyni zmiksuj kiedy jest gorąca, ponieważ musisz ją jeszcze doprawić. A jak wiadomo przyprawy swój aromat najlepiej oddają w wysokiej temperaturze. Uważaj, żeby się nie poparzyć.
- Po zmiksowaniu dopraw zupę krem z dyni do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, a przede wszystkim gałką muszkatołową.
- Zupę z dyni podawaj z groszkiem ptysiowym i kwaśną śmietaną lub jogurtem. Jeśli lubisz zioła, gotowy krem możesz posypać natką pietruszki lub bazylią.
Przepisy z dyni. DYNIA MARYNOWANA w zalewie octowej >>>