Krem z dyni - jesienny przepis na pyszną zupę

2016-10-06 14:37

Październik obrodził dyniami, dlatego dziś proponuję Wam pyszną i rozgrzewającą zupę krem z dyni. To wyjątkowo prosty i szybki przepis na zupę z dyni, który dostałam od mojej babci. Zupa z dyni jest lekko słodka, a mimo to wytrawna w smaku. Najlepiej podawać ją z groszkiem ptysiowym i kleksem gęstej śmietany lub jogurtu.

Zupa krem z dyni - przepis
Autor: Piotr Mastalerz Pyszna i rozgrzewająca zupa krem z dyni to doskonała propozycja na jesienny obiad

Dynia to nie warzywo, to owoc!

Październik i listopad to miesiące dyniowe - bogactwo i różnorodność owoców potrafi zaskoczyć. Nie wolno więc zmarnować tego okresu i przyrządzać pyszne dania z dyni.

Dziś na talerzu zupa krem z dyni, z dodatkiem gałki muszkatołowej, groszkiem ptysiowym i kleksem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Do dzieła! Ten przepis na zupę z dyni jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki na zupę krem z dyni

  • dynia - około 2 kg
  • 4-5 ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • pietruszka (korzeń)
  • 2-3 l bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • masło i olej do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • świeża papryczka chilli
  • groszek ptysiowy i śmietana/jogurt do podania

Sposób przygotowania: zupa krem dyniowy

  1. W pierwszej kolejności obierz marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu. Powinno go być minimum około 2-3 litry.
  2. Następnie obierz cebulę oraz czosnek. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na łyżce masła z odrobiną oleju, na lekko złoty kolor, tuż przed końcem dożuć posiekany czosnek. Wszystko wrzuć do gotujących się w bulionie warzyw.
  3. Dynię przekrój na pół, wydrąż ze środka miąższ z pestkami (możesz je zasuszyć, są pyszną przegryzką) i obierz. Skóra dyni jest twarda, potrzebujesz więc ostrego noża. Następnie pokrój dynię w kostkę (nie musi być równa, i tak się rozgotuje) i wrzuć do bulionu. Można też dynię na zupę włożyć na kilka minut do piekarnika, wtedy łatwo da się obrać.
  4. Zupa krem z dyni musi się gotować do momentu aż zmięknie najtwardsze warzywo, czyli marchewka. Pod koniec gotowania możesz wrzucić kilka pasków świeżej papryczki chilli, która sprawi, że zupa będzie bardziej wyrazista w smaku. Ale uważaj i nie przesadź z ostrością :)
  5. Zupę z dyni zmiksuj kiedy jest gorąca, ponieważ musisz ją jeszcze doprawić. A jak wiadomo przyprawy swój aromat najlepiej oddają w wysokiej temperaturze. Uważaj, żeby się nie poparzyć.
  6. Po zmiksowaniu dopraw zupę krem z dyni do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, a przede wszystkim gałką muszkatołową. 
  7. Zupę z dyni podawaj z groszkiem ptysiowym i kwaśną śmietaną lub jogurtem. Jeśli lubisz zioła, gotowy krem możesz posypać natką pietruszki lub bazylią.

Przepisy z dyni. DYNIA MARYNOWANA w zalewie octowej >>>

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.