Barsz czerwony z nutką mięty

2020-12-09 13:37
Barsz czerwony
Autor: Smaczna Strona Tesco Barszcz czerwony z nutką mięty.

Mocno czerwony barszcz z delikatną nutką mięty to ekstrawagancja godna wigilijnej kolacji. Zobacz, jak krok po kroku przyrządzić smaczny przepis na świąteczne danie. Zdrowy i domowy barszcz czerwony na pewno będzie smakował Twoim bliskim.

Potrzebne będą:

  • 1 i 1/4 l wody
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 buraki (ok. 280 g każdy)
  • 2 łodyżki selera naciowego wraz z liśćmi
  • 1/2 pora (część biała)
  • 5 łodyżek pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • 6 gałązek świeżej mięty (dostępna np. w Tesco)
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • Przyprawy: 1 liść laurowy, pieprz w ziarnach

Jak zrobić barszcz czerwony?

Do garnka wlej wodę, dodaj grubo pokrojoną: cebulę, marchewkę, seler i por. Dodaj pietruszkę, tymianek, sól i liść laurowy. Gotuj bulion na dość wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 1 godz.). Bulion przecedź przez sitko, wlej do garnka, dodaj obrane i starte buraki, cytrynę, miętę, cukier oraz kilka ziaren pieprzu.

Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. Następnie barszcz przecedź i dopraw większą ilością cytryny lub cukru do uzyskania słodko-kwaśnego smaku. Podawaj z miętą i pierożkami z fasoli.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają