Barsz czerwony z nutką mięty
Mocno czerwony barszcz z delikatną nutką mięty to ekstrawagancja godna wigilijnej kolacji. Zobacz, jak krok po kroku przyrządzić smaczny przepis na świąteczne danie. Zdrowy i domowy barszcz czerwony na pewno będzie smakował Twoim bliskim.
Potrzebne będą:
- 1 i 1/4 l wody
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 buraki (ok. 280 g każdy)
- 2 łodyżki selera naciowego wraz z liśćmi
- 1/2 pora (część biała)
- 5 łodyżek pietruszki
- 2 gałązki tymianku
- 6 gałązek świeżej mięty (dostępna np. w Tesco)
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- Przyprawy: 1 liść laurowy, pieprz w ziarnach
Jak zrobić barszcz czerwony?
Do garnka wlej wodę, dodaj grubo pokrojoną: cebulę, marchewkę, seler i por. Dodaj pietruszkę, tymianek, sól i liść laurowy. Gotuj bulion na dość wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 1 godz.). Bulion przecedź przez sitko, wlej do garnka, dodaj obrane i starte buraki, cytrynę, miętę, cukier oraz kilka ziaren pieprzu.
Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. Następnie barszcz przecedź i dopraw większą ilością cytryny lub cukru do uzyskania słodko-kwaśnego smaku. Podawaj z miętą i pierożkami z fasoli.