Sprawdzony przepis na sałatkę grecką, czyli niezawodna sałatka z serem feta
Sałatka grecka cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Popularność zawdzięcza kontrastowi kolorów i smaków – ser feta doskonale się komponuje ze słodkimi pomidorami oraz oliwkami.
Sałatka grecka z serem feta
Sałatką grecką w klasycznej wersji najlepiej delektować się w Grecji, gdyż jest to tradycyjna sałatka tamtejszej kuchni. W pozostałej części Europy i świata zjeść ją można w wielu wariacjach.
W oryginalnej greckiej sałatce z pewnością nie znajdziesz sałaty lodowej czy kapusty pekińskiej, ale pomidory, cebula i oliwki powtarzają się w każdej wersji.
Wypróbuj nasz przepis na sałatkę grecką - szybką i niezawodną!
Składniki na sałatkę z serem feta
- główka sałaty lodowej lub mix sałat
- 2 duże pomidory
- 1 ogórek
- czerwona papryka
- pół małej cebuli
- oliwki zielone lub czarne
- opakowanie sera feta
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania sałatki greckiej
- Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Pomidory umyj i pokrój w ósemki, a te na pół. Ogórka obierz i pokrój w dużą kostkę, tak samo przygotuj paprykę. Cebulę pokrój w cienkie pióra.
- Wszystkie warzywa wrzuć do miski. Ser feta pokrój w grubą kostkę, maczając nóż w wodzie, i ułóż na wierzchu sałatki.
- Oliwę wymieszaj z octem, solą, pieprzem i polej sosem sałatkę.
- Wymieszaj wszystko tuż przed zjedzeniem.