Sałatka z kuskusem i czerwoną cebulą. Danie z kuskusem na szybki obiad
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Wypróbuj sałatkę z kuskusem i czerwoną cebulą – idealna, gdy masz ledwie kilka chwil na przygotowanie pożywnego posiłku.
Obiadowe danie z kuskusem
Kasza kuskus to tradycyjny składnik kuchni arabskiej łączący w sobie cechy kaszy i makaronu.
Kuskus przygotowuje się bardzo szybko, bo wystarczy zalać porcję kaszy wrząca wodą i odstawić na kilka minut. Jednak dla bardziej wytrawnych znawców kuchni arabskiej to barbarzyństwo, więc gotują kuskus na parze, nad duszącym się mięsem czy warzywami.
Tradycyjnie kaszę kuskus podaje się z baraniną, ale świetnie smakuje również z innymi gatunkami mięs i z warzywami, a także rybą. Doskonale sprawdza się również w sałatkach.
Składniki na sałatkę z kuskusu
- 25 dag kuskusu
- natka pietruszki
- 4 pomidory
- 2 czerwone cebule
- 18 czarnych oliwek
- 1/4 szklanki oliwy
- wyciśnięty sok z 2 cytryn
- sól
Przygotowanie sałatki obiadowej z kuskusem
- Kuskus zalej gorącą wodą – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do napęcznienia.
- Pomidory pokrój w kostkę, cebulę zaś w drobną kosteczkę. Opłucz i posiekaj pietruszkę. Oliwki przekrój na pół.
- Wymieszaj składniki sałatki, dolej sok z cytryny oraz oliwę, dopraw do smaku solą.