Sałatka z kuskusem i czerwoną cebulą. Danie z kuskusem na szybki obiad

2014-04-25 16:48
Danie obiadowe z kaszy kuskus - pyszna sałatka
Autor: Marcin Czechowicz Kasza kuskus jest idealna do przygotowywania sałatek - świetnie komponuje sie zarówno z mięsem, jak i z warzywami

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Wypróbuj sałatkę z kuskusem i czerwoną cebulą – idealna, gdy masz ledwie kilka chwil na przygotowanie pożywnego posiłku.

Obiadowe danie z kuskusem

Kasza kuskus to tradycyjny składnik kuchni arabskiej łączący w sobie cechy kaszy i makaronu.  

Kuskus przygotowuje się bardzo szybko, bo wystarczy zalać porcję kaszy wrząca wodą i odstawić na kilka minut. Jednak dla bardziej wytrawnych znawców kuchni arabskiej to barbarzyństwo, więc gotują kuskus na parze, nad duszącym się mięsem czy warzywami.

Tradycyjnie kaszę kuskus podaje się z baraniną, ale świetnie smakuje również z innymi gatunkami mięs i z warzywami, a także rybą. Doskonale sprawdza się również w sałatkach.

Składniki na sałatkę z kuskusu

  • 25 dag kuskusu
  • natka pietruszki
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 18 czarnych oliwek
  • 1/4 szklanki oliwy
  • wyciśnięty sok z 2 cytryn
  • sól

Przygotowanie sałatki obiadowej z kuskusem

  1. Kuskus zalej gorącą wodą – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do napęcznienia.
  2. Pomidory pokrój w kostkę, cebulę zaś w drobną kosteczkę. Opłucz i posiekaj pietruszkę. Oliwki przekrój na pół.
  3. Wymieszaj składniki sałatki, dolej sok z cytryny oraz oliwę, dopraw do smaku solą.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają