Pstrąg pieczony z masłem i ziołami. Najłatwiejszy przepis na rybę

2014-03-05 8:45

Pieczony pstrąg to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z ryb. Najlepiej smakuje z dodatkiem masła i świeżych ziół. Ryba pieczona w ten sposób jest bardzo aromatyczna i nie traci swoich wartości odżywczych. A pstrąg ma ich naprawdę sporo, szczególnie kwasów Omega-3.

Przepis na pstrąga piecoznego
Autor: Mariusz Bykowski Pieczony pstrąg to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych dań z ryb

Pieczenie ryby

Przygotowanie pieczonego pstrąga to naprawdę nic trudnego. To danie z ryb, którego nie można zepsuć – no chyba, że spalisz rybę na węgielek…

Pstrąg smakuje wyśmienicie w każdej postaci, ale dziś zrobimy go wyjątkowo szybko i prosto. Potrzebujesz jedynie ryby, ziół, masła i cytryny. No to do dzieła!

Składnie potrzeben do przygotowania pieczonej ryby

  • tyle niewielkich pstrągów, ilu zamierzasz przyjąć gości
  • prawdziwe masło, min. 82% tłuszcz
  • cytryna
  • sól i grubo mielony pieprz
  • czosnek
  • koperek, pietruszka, ulubione zioła

Sposób przygotowania pieczonego pstrąga

  1. Utrzyj masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę pokrój na plasterki.
  2. Pstrąga oczyść i pozostaw w całości, razem z głową.
  3. Natrzyj rybę w środku i na zewnątrz przygotowanym masełkiem, włóż do środka plastry cytryny, po gałązce pietruszki, kopru i ulubionych ziół. Tak przygotowanego pstrąga wstaw na godzinę do lodówki, aby przebiegł najbardziej tajemniczy proces – tzw. przegryzanie :)
  4. Ułóż pstrąga w blaszce nasmarowanej masłem, wylodzonej plastrami cytryny i gałązkami ziół. Wstaw do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piecz przez kolejną godzinę.
  5. Potrawę możesz serwować ze świeżym pieczywem, ryżem lub ziemniakami oraz ulubiona surówką.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.