
- 1 kg karpia
- 1 banan
- 1/2 pomarańczy
- 2 zielone cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 50 g masła
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g migdałów w płatkach
- 4 gałązki natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
Pyszny przepis na karpia w orzechach z masłem migdałowym
Karpia umyj w zimnej wodzie i wytrzyj do sucha. Ostrym nożem natnij poprzecznie skórę z obu stron na pasy 2-centymetrowej szerokości. Dzięki temu aromat przypraw lepiej przeniknie do mięsa, usuwając mulisty zapach ryby.
Przygotuj mieszankę soli, świeżego pieprzu oraz cayenne i natrzyj rybę z zewnątrz i wewnątrz. Ilość ostrego cayenne dozuj według własnych upodobań – jednak ryba nie powinna być zbyt ostra. Rybę przełóż na blachę z pieca lub szeroką formę.
Banany obierz i pokrój na plasterki, włóż kilka sztuk do brzucha ryby, a resztę rozłóż na wierzchu. Pomarańczę i cytrynę dobrze umyj i pokrój w półplasterki. Owoce rozgnieć nad rybą, aby skropić mięso świeżym sokiem. Kawałkami owoców obłóż rybę, częścią z nich napełnij wnętrze karpia. Orzechy nerkowca pokrój w kawałki i powkładaj pomiędzy przeciętą skórę mięsa. Pokrój drobno czosnek, jedną dymkę w piórka i posyp rybę.
Masło pokrój na cienkie plasterki i nałóż na wierzch owoców. Rybę zostaw do zamarynowania na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200° stopni i włóż rybę na blachę lub formę. Dodatkowo wlej jeszcze 100 ml wody. Karpia piecz przez 30 minut. Regularnie polewaj wierzch ryby sosem z pieczenia. To nada chrupkości oraz zapewni soczystość upieczonej rybie. Na 10 min przed końcem pieczenia wyjmij blachę i posyp wierzch karpia płatkami migdałów, następnie zapiecz. Pamiętaj dalej o podlewaniu wytopionym masłem.
Gotową rybę wyjmij z pieczenia. Nakryj folią aluminiową i odstaw, aby odpoczęła. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki i dymkę. Przełóż rybę na półmisek i posyp dekoracyjnie natką i zieloną cebulką.
Zdjęcia: Smaczna Strona Tesco
Źródło: Smaczna Strona Tesco
ocena: 5,0

Przepis na korzenne śledzie w...
Znudziły Ci się tradycyjne śledzie, które co roku lądują na twoim stole wigilijnym?...

Awokado nadziewane krewetkami –...
Szykujesz przyjęcie dla znajomych? Na przystawkę przygotuj awokado nadziewane krewetkami...

Przepis na paellę z owocami morza...
Paella to jedno z popularniejszych dań kuchni hiszpańskiej. Serwowana z owocami morza:...

Przepis na doradę z grilla
Skosztuj doskonałej ryby z grilla. Dorada pieczona w całości wygląda i smakuje...

Przepis na krewetki duszone na...
Krewetki to doskonały pomysł na szybką przystawkę. Jeśli więc tylko lubisz te...

Pstrąg pieczony z masłem i...
Pieczony pstrąg to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z ryb. Najlepiej smakuje...

Smaczny obiad: kuleczki rybne
Jeżeli Twoje dziecko nie lubi potraw z ryb, zaproponuj mu kuleczki rybne, a szybko zmieni...

Jak zrobić sushi?...
Sushi uchodzi za potrawę modną, ale też skomplikowaną. Udowadniamy, że najpopularniejsze...