Przepis na korzenne śledzie w miodzie

2021-12-20 11:07

Znudziły Ci się tradycyjne śledzie, które co roku lądują na twoim stole wigilijnym? Zobacz korzenne śledzie w miodowej odsłonie. Zaskocz bliskich nowym przepisem na ich ulubioną potrawę z ryb. Smacznego!

Przepis na korzenne śledzie
Autor: Smaczna Strona Tesco Przepis na korzenne śledzie w miodzie.

Potrzebne będą:

  • 400 g śledzi matiasów bez skóry
  • 2 szkl. mleka
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju lnianego Tesco
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki otartej skorki z cytryny
  • 5 łyżek miodu
  • szczypta soli
  • przyprawy zmielone: 2 ziela angielskie, 1/3 laski cynamonu, 3 goździki, 1 płaska łyżeczka kardamonu, 5 kulek pieprzu czarnego
  • przyprawy w całości: 3 goździki, 5 ziaren pieprzu, 2 ziela angielskie, 1/3 pokruszonej laski cynamonu

Jak zrobić korzenne śledzie w miodzie?

Śledzie namocz w mleku przez około 12 godzin (przechowuj je w lodówce). W garnuszku rozgrzej miód i dodaj świeżo zmielone w młynku do kawy (lub moździerzu) przyprawy, podgotuj 2 minuty.

Cebulę obierz, wrzuć na wrzątek i trzymaj ją w nim ok. 15 min. Następnie przelej zimną wodą i pokrój w drobną kosteczkę, skrop cytryną i dodaj szczyptę soli. Cebulę dodaj do oliwy z miodem i wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy w całości oraz otartą skórkę z cytryny.

Śledzie odcedź z mleka, umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki i zalej zimnym sosem. Przykryj i odstaw do lodówki. Śledzie podawaj na drugi dzień.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.