Jak zrobić sushi? Najpopularniejsze danie kuchni japońskiej

2013-09-23 20:33

Sushi uchodzi za potrawę modną, ale też skomplikowaną. Udowadniamy, że najpopularniejsze danie kuchni japońskiej wcale nie musi takie być. Co więcej, podczas przygotowywania sushi można się naprawdę świetnie bawić! Wypróbuj nasz przepis na sushi maki!

Przepis na sushi
Autor: Konrad Kalbarczyk Sushi można zrobić w domu, to na prawdę nic trudnego

Sushi to potrawa pochodząca z Japonii. Jej podstawą jest ryż oraz różne dodatki - przeważnie surowe ryby, owoce morza, wodorosty nori i warzywa.

Sushi spożywa się palcami lub pałeczkami maczając je w sosie sojowym i przegryzając marynowanym imbirem. W Polsce do sushi podaje się również japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku.

Składniki potrzebne do przygotowania sushi maków

  • 5 sztuk prasowanych alg nori
  • 250 g ryżu do sushi
  • pasta wasabi
  • 2-3 łyżeczki octu ryżowego
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • do wyboru: wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe, awokado, ogórek, kawior
  • marynowany imbir
  • mata bambusowa

KROK I - Gotowanie ryżu

Ryż opłucz i odsącz. Zalej wodą i odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie odlej wodę i zalej ryż dwiema szklankami wody mineralnej. Przelej wszystko do garnka i doprowadź do wrzenia. Potem gotuj ok. 10 minut na niewielkim ogniu.

KROK II - Przyprawianie ryżu

Zdejmij ryż z ognia i zostaw pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie wymieszaj ryż z solą, szczyptą cukru i 2-3 łyżeczkami octu ryżowego.

KROK III - Sposób układania ryżu
KROK III - Sposób układania ryżu

Autor: Konrad Kalbarczyk

Na bambusowej macie ułóż listek nori. Na 2/3 listka ułóż cienką warstwę ryżu

Na bambusowej macie ułóż listek nori. Na 2/3 listka ułóż cienką warstwę ryżu
KROK IV - Układnaie składników sushi
KROK IV - Układnaie składników sushi

Autor: Konrad Kalbarczyk

Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułóż kawałki paluszków krabowych czy łososia wędzonego i ogórka lub awokado. Posmaruj ułożone na listku nori składniki maków pastą wasabi

Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułóż kawałki paluszków krabowych czy łososia wędzonego i ogórka lub awokado. Posmaruj ułożone na listku nori składniki maków pastą wasabi
KROK V - Zawijanie sushi
KROK V - Zawijanie sushi

Autor: Konrad Kalbarczyk

Rulon z sushi ściśle zwiń za pomocą maty, a następnie usuń matę

Rulon z sushi ściśle zwiń za pomocą maty, a następnie usuń matę
KROK VI - Krojenie sushi maków
KROK VI - Krojenie sushi maków

Autor: Konrad Kalbarczyk

Wstaw rulon z sushi do lodówki na godzinę, a potem przekrój ostrym nożem na 8 części

Wstaw rulon z sushi do lodówki na godzinę, a potem przekrój ostrym nożem na 8 części

KROK VII - Przygotowanie sosu do sushi

Z octu winnego, sosu sojowego i cukru przygotuj sos, przelej go do miseczek i podawaj razem z sushi.

Odsączony imbir podawaj obok.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.