Awokado nadziewane krewetkami – przepis idealny na koktajlową przystawkę

2020-12-30 18:02
Przepis na przystawkę z awokado i krewetek
Autor: Sylwester Rejmer Szybka koktajlowa przystawka z awokado i krewetek

Szykujesz przyjęcie dla znajomych? Na przystawkę przygotuj awokado nadziewane krewetkami – eleganckie i pyszne, a do tego pełne wartości odzywczych!

Dlaczego warto polubić awokado?

W brew pozorom, wysokokaloryczne awokado jest bardzo zdrowe, gdyż jego kalorie są pełne wartościowych składników odżywczych. Wspomagają one pracę mózgu, serca, oczu i układu trawiennego i mają działanie przeciwzapalne. Warto więc dodać awokado do sałatki, zrobić z niego guacamole lub pastę do wędlin.

My proponujemy wersję koktajlową – awokado z krewetkami. Smacznego!

Składniki na awokado nadziewane krewetkami

  • 3 dojrzałe awokado
  • opakowanie krewetek w zalewie
  • majonez light
  • kieliszek koniaku
  • cytryna
  • pieprz, sól, natka pietruszki

Sposób przygotwania awokado z krewetkami

  1. Przekrój awokado, delikatnie wyjmij pestkę. Obficie skrop owoce cytryną, by nie sczerniały.
  2. W miseczce przygotuj farsz: odsącz krewetki, wymieszaj je z majonezem, dodaj kieliszek koniaku oraz po szczypcie soli i pieprzu.
  3. Wypełnij farszem miejsce po pestce. Wierzch udekoruj natką. Podawaj z bagietką i schłodzonym białym winem.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają