Awokado nadziewane krewetkami – przepis idealny na koktajlową przystawkę
Szykujesz przyjęcie dla znajomych? Na przystawkę przygotuj awokado nadziewane krewetkami – eleganckie i pyszne, a do tego pełne wartości odzywczych!
Dlaczego warto polubić awokado?
W brew pozorom, wysokokaloryczne awokado jest bardzo zdrowe, gdyż jego kalorie są pełne wartościowych składników odżywczych. Wspomagają one pracę mózgu, serca, oczu i układu trawiennego i mają działanie przeciwzapalne. Warto więc dodać awokado do sałatki, zrobić z niego guacamole lub pastę do wędlin.
My proponujemy wersję koktajlową – awokado z krewetkami. Smacznego!
Składniki na awokado nadziewane krewetkami
- 3 dojrzałe awokado
- opakowanie krewetek w zalewie
- majonez light
- kieliszek koniaku
- cytryna
- pieprz, sól, natka pietruszki
Sposób przygotwania awokado z krewetkami
- Przekrój awokado, delikatnie wyjmij pestkę. Obficie skrop owoce cytryną, by nie sczerniały.
- W miseczce przygotuj farsz: odsącz krewetki, wymieszaj je z majonezem, dodaj kieliszek koniaku oraz po szczypcie soli i pieprzu.
- Wypełnij farszem miejsce po pestce. Wierzch udekoruj natką. Podawaj z bagietką i schłodzonym białym winem.