Marynowane polędwiczki wieprzowe – smażone i podane z roszponką

2013-09-18 16:34

Polędwiczki wieprzowe to wdzięczny temat kulinarny – można je przyrządzić na wiele sposobów. Polecamy aromatyczne polędwiczki marynowane – Twoi goście je pokochają!

Przepis na aromatyczne polędwiczki wieprzowe
Autor: Marcin Czechowicz Polędwiczki wieprzowe przed smażeniem warto marynować kilka godzin

Polędwiczka – najcenniejsza część wieprzowiny

Polędwica wieprzowa jest popularnym gatunkiem mięsa używanym w kuchni. Należy wiedzieć, że polędwiczka to jeden z najdelikatniejszych elementów tuszy wieprzowej, który znajduje zastosowanie w wielu potrawach – od tych najprostszych, do najbardziej wykwintnych.

Dzisiaj proponujemy przepis na polędwiczki wieprzowe z roszponką .

Składniki na smażone polędwiczki wieprzowe

  • dwie dorodne polędwiczki wieprzowe
  • olej z pestek winogron
  • ocet balsamiczny
  • przyprawa do mięs
  • marynata korzenna w proszku
  • pół cebuli

Sposób przygotowania marynowanej polędwicy wieprzowej

  1. Umyj, oczyść polędwiczki wieprzowe i pokrój je na plastry o grubości 1 cm.
  2. Przygotuj zalewę: 6 łyżek oliwy z pestek winogron wymieszaj z 2 łyżkami octu balsamicznego i 4 łyżkami gorącej wody. Dopraw przyprawą do mięs i marynatą korzenną w proszku (bez soli!).
  3. Plastry mięsa centymetrowej grubości ułóż w płaskim naczyniu i zalej marynatą tak, by były nią przykryte. Zostaw w marynacie przez całą noc.
  4. Następnego dnia, gdy goście siedzą już przy stole, obrumień krótko polędwiczki na silnym ogniu z odrobiną oleju słonecznikowego i dorzuć pokrojoną w piórka cebulę.
  5. Mięso podawaj na półmisku, obłożone np. makaronem tagliatelle, obok postaw misę z roszponką.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.