Przepis na makaron penne w sosie śmietanowo-serowym: włoskie smaki
Zaproś włoskie smaki do swojej kuchni – zrób makaron penne w sosie śmietanowo-serowym. Potrzebne składniki prawie na pewno znajdziesz w lodówce, jest to więc przepis uniwersalny, a obiad jest gotowy w kilka minut.
Penne to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, a jednocześnie nazwa makaronu stanowiącego bazę tego dania. Makaron penne ma kształt rurek, które mogą być gładkie lub rowkowane. Najczęściej makaron penne podaje się z owocami morza lub z sosem na bazie pesto.
Makaron penne z pysznym sosem: przepis
Na dziś przygotowaliśmy lekko odmienioną wersję popularnych rurek w sosie śmietanowo-serowym. Jesteśmy pewni, że ten przepis na makaron penne przypadnie ci do gustu.
Składniki na penne z sosem śmietanowo-serowym
- 400 g makaronu penne
- 200 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
- 300 g śmietany 18%
- łyżka masła
- 2 cebule
- gałka muszkatołowa
- świeżo zmielony pieprz
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania penne z białym sosem śmietanowym
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
- Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę. Zmniejsz płomień do minimum i często mieszając, dodaj śmietanę oraz starty żółty ser. Całość trzymaj na ogniu tak długo, aż ser się rozpuści i powstanie jednolity, gładki sos.
- Dopraw do smaku gałką muszkatołową. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, dodaj więcej sera żółtego, gdy jest zbyt gęsty – można użyć jogurtu naturalnego.
- Odcedzony makaron przełóż do gotowego sosu, dokładnie wymieszaj. Podawaj po doprawieniu świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli lubisz gotować, przeczytaj też: W czym upiec chleb? Garnek czy forma do pieczenia chleba?