Włoska kuchnia na polskim talerzu: makaron z kalafiorem
Dania włoskiej kuchni są proste, pożywne, smaczne i szybkie do wykonania – makaron z kalafiorem nie jest tu wyjątkiem. Do jego przygotowania wykorzystuje się dowolny makaron, dobrze sprawdzą się np. świderki.
Proste i pożywne danie kuchni włoskiej – makaron z kalafiorem
Makaron z kalafiorem to klasyczne danie, które możesz spotkać w każdym włoskim domu. Ta tradycyjna potrawa kuchni włoskiej jest tania i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna i pożywna.
Przepis na makaron z kalafiorem jest bardzo prosty, wystarczy tylko aromatyzować oliwę cebulą lub czosnkiem, podsmażyć na niej warzywa, a następnie podlane wodą dusić do miękkości. Na koniec wystarczy dodać makaron lub ryż i gotować wszystko razem.
Składniki na makaron z kalafiorem
- niewielki kalafior
- 250 g makaronu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
- parmezan do posypania
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania dania z makaronu
- Lekko zgniecione ząbki czosnku podsmaż na oliwie wraz z chili. Zezłocony czosnek zdejmij z patelni.
- Do garnka wrzuć kalafiora podzielonego na różyczki, chwilę podsmaż, podlej 3 szklankami wody i ugotuj kalafior do miękkości z odrobiną soli.
- Do gotującego się kalafiora dorzuć makaron i ugotuj go al dente. Jeżeli jest potrzeba, lekko dosól danie. Na koniec posyp tartym parmezanem.