Proste i pożywne danie kuchni włoskiej – makaron z kalafiorem
Makaron z kalafiorem to klasyczne danie, które możesz spotkać w każdym włoskim domu. Ta tradycyjna potrawa kuchni włoskiej jest tania i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna i pożywna.
Przepis na makaron z kalafiorem jest bardzo prosty, wystarczy tylko aromatyzować oliwę cebulą lub czosnkiem, podsmażyć na niej warzywa, a następnie podlane wodą dusić do miękkości. Na koniec wystarczy dodać makaron lub ryż i gotować wszystko razem.
Składniki na makaron z kalafiorem
- niewielki kalafior
- 250 g makaronu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
- parmezan do posypania
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania dania z makaronu
- Lekko zgniecione ząbki czosnku podsmaż na oliwie wraz z chili. Zezłocony czosnek zdejmij z patelni.
- Do garnka wrzuć kalafiora podzielonego na różyczki, chwilę podsmaż, podlej 3 szklankami wody i ugotuj kalafior do miękkości z odrobiną soli.
- Do gotującego się kalafiora dorzuć makaron i ugotuj go al dente. Jeżeli jest potrzeba, lekko dosól danie. Na koniec posyp tartym parmezanem.
Zdjęcia: Maciej Stępiński
ocena: 0,0

Przepis na makaron penne w sosie...
Zaproś włoskie smaki do swojej kuchni – zrób makaron penne w sosie śmietanowo-serowym....

Jak zrobić gołąbki z kaszą manną?...
Gołąbki można przygotować na tysiąc różnych sposobów – my zdradzamy szybki przepis na...

Przepis na paellę z owocami morza...
Paella to jedno z popularniejszych dań kuchni hiszpańskiej. Serwowana z owocami morza:...

Makaron w sosie...
Gdy zgłodniała rodzina pyta, co dziś na obiad, zaserwuj jej proste, szybkie danie...

Przepis na ruskie pierogi z...
Tradycyjne, zapamiętane z dzieciństwa ruskie pierogi posypane skwarkami do dziś wywołują...

Przepis na ruskie pierogi, tak...
W czym tkwi tajemnica ruskich pierogów? W delikatnym cieście czy może...