Przepis na ruskie pierogi z boczkiem – smaki dzieciństwa

2013-09-23 19:00

Tradycyjne, zapamiętane z dzieciństwa ruskie pierogi posypane skwarkami do dziś wywołują u Ciebie poczucie tęsknoty? Skorzystaj z naszego przepisu na ruskie pierogi z boczkiem – zaspokoją wszystkie kulinarne pragnienia.

Przepis na pierogi ruskie
Autor: Konrad Kalbarczyk Pierogi ruskie ze skwarkami - palce lizać!

Pierogi – znane na całym świecie

Pierogi to potrawa zrobiona z cienko rozwałkowanego cista nafaszerowanego różnymi nadzieniami. Pierogi mogą być gotowane, pieczone lub smażone.

W Polsce najpopularniejsze są pierogi ruskie – z ziemniakami, serem i podsmażoną cebulką, pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z owocami.

W różnych regionach kraju można jednak spotkać pierogi tradycyjne dla tamtejszej kuchni, np. z kaszą gryczaną, z soczewicą lub z serem na słodko.

Składniki na pierogi ruskie ze skwarkami

  • Ciasto
    • 50 dag mąki
    • żółtko
    • szklanka gorącej wody
    • 1 łyżka oliwy
    • szczypta soli
  • Farsz
    • 20 dag białego sera
    • 80 dag ziemniaków
    • 15 dag boczku
    • duża cebula
    • sól i pieprz

Sposób przygotowania pierogów

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie przeciśnij je wraz z twarogiem przez praskę i ostudź.
  2. Boczek drobno pokrój i stop na patelni. Gdy puści tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i smaż razem, aż się zeszkli.
  3. Do masy serowo-ziemniaczanej dodaj cebulę i boczek. Dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób w niej zagłębienie i wlej w nie gorącą wodę. Wymieszaj, dodaj żółtko i oliwę. Zagnieć ciasto, podziel na 2 lub 3 części i cienko je rozwałkuj.
  5. Z ciasta wykrawaj kółka. Na każde połóż łyżeczkę farszu, złóż na pół i zlep brzegi, formując je tak, by miały kształt falbanki.
  6. Zagotuj osoloną wodę. Pierogi wkładaj partiami – delikatnie zamieszaj i gotuj ok. 4 minut od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.