Przepis na paellę z owocami morza - największy hit kuchni hiszpańskiej

2014-07-30 15:21

Paella to jedno z popularniejszych dań kuchni hiszpańskiej. Serwowana z owocami morza: kalmarami, krewetkami, małżami czy paluszkami krabowymi to przysmak dla smakoszy. Polecamy sprawdzony przepis na hiszpańską paellę z owocami morza.

Przepis na paellę z owocami morza
Autor: Marcin Czechowicz Oryginalnie, paellę przygotowuje się na świeżym powietrzu, na specjalnie przygotowanym palenisku

HIT hiszpańskiej kuchni - paella

Hiszpańskiego dania paella można zasmakować w wielu odmianach. Składa się ono przede wszystkim z ryżu z dodatkiem przypraw podsmażanego na specjalnej patelni z dwoma uchwytami.

W zależności od upodobań, do paelli można dodać owoce morza, mięso czy warzywa.

Charakterystyczną cechą tej potrawy jest to, że powinno się ją jeść bezpośrednio z patelni, na której była przygotowywana.

Składniki na paellę z owocami morza

  • 400 g mieszanych owoców morza (kalmary, krewetki, małże, paluszki krabowe)
  • 200 g ryżu krótkoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • sól, pieprz, olej
  • tymianek lub zielona pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania paelli

  1. Czosnek i cebulę posiekać, zeszklić na patelni, smażąc kilka minut. Na patelnię wsypać ryż i chwilę posmażyć. Po minucie zalać całość bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować 5 minut.
  2. Owoce morza pokroić. Kalmary warto pogotować wcześniej ok. 10 minut. Wrzucić owoce morza na patelnię, wymieszać i gotować 10-15 minut.
  3. Paellę serwować z patelni, udekorowaną tymiankiem lub zieloną pietruszką.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.