Makaron w sosie serowo-śmietanowym. Szybkie danie rodem z włoskiej kuchni

2013-09-23 20:03

Gdy zgłodniała rodzina pyta, co dziś na obiad, zaserwuj jej proste, szybkie danie włoskiej kuchni: makaron z sosem serowo-śmietanowym. Gotowy w niecałe 30 minut.

Przepis na makaron z sosem serowo-śmietanowym
Autor: Mariusz Bykowski Sos serowy to idealny dodatek do makaronu - nie sposób sobie odmówic takiego dania

Sos serowo-śmietanowy – nie tylko do makaronu

Nie znam osoby, która nie lubi sosu serowego. Mimo iż jest on kaloryczny i tłuszczu w nim całkiem sporo, nie sposób go sobie odmówić.

Sos serowo-śmietanowy to idealny dodatek nie tylko do makaronu, ale równie dobrze komponuje się z warzywami i białym mięsem. Choć do wieprzowiny również się nada.

Składniki na makaron z kurczakiem i białym sosem serowym

  • pierś z kurczaka
  • bazylia, tymianek, oregano
  • makaron typu penne (rurki)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany 36%
  • 80 g sera gorgonzola

Sposób przygotowaniamakaronu z sosem serowym

  1. Pierś z kurczaka drobno pokrój, skrop oliwą, dodaj suszone zioła: bazylię, tymianek, oregano. Na kilka minut wstaw mięso do lodówki, by przeszło aromatem przypraw.
  2. Zagotuj wodę na makaron. Usmaż kurczaka na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodaj na patelnię drobno posiekaną cebulę, a gdy się lekko zeszkli, także drobno posiekany czosnek.
  3. Na patelnię wlej śmietanę 36%, podduś wszystko razem przez kilka minut, dodaj ser gorgonzola. Duś wszystko razem nie dłużej niż 3 minuty.
  4. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć na patelnię z sosem i porządnie wymieszaj. Podawaj posypany siekaną bazylią.    
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.