Zapiekanka z bakłażanem i cukinią

2016-06-07 16:11

Bakłażan doskonale się sprawdza jako składnik zapiekanek, gdyż idealnie komponuje się z ziemniakami, sosem pomidorowym, a po upieczeniu traci gorzkawy posmak. Jeżeli masz w lodówce bakłażana i nie wiesz, co z nim zrobić – wypróbuj przepis na zapiekankę z bakłażanem i cukinią. Palce lizać!

Przepis na zapiekankę makaronową z cukinia i bakłażanem
Autor: Marcin Czechowicz Zapiekany makaron z cukinia i bakłażanem to świetna propozycja na obiad

Zapiekanka makaronowa z chrupiącą skórką

Gratin, czyli zapiekanka, to popularny sposób przygotowywania dań, których wierzch jest pokryty smakowitą skorupką.

Chrupiącą skórkę uzyskuje się zalewając przygotowaną zapiekankę mieszanką śmietany, jajka i żółtego sera.

Składniki na zapiekankę z cukini i bakłażana

  • 400 g makaronu rurki (penne)
  • pół bakłażana
  • 2 cukinie
  • 300 g żółtego sera startego na tarce
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • duża cebula
  • 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 3 jaja
  • tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy
  • sól, pieprz, papryka, kilka kropel sosu sojowego, bazylia, oregano

Sposób przygotowania zapiekanki z makaronem

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Bakłażana i cukinię umyj i osusz. Cebulę posiekaj w kosteczkę.
  2. Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry, oprósz solą, odstaw na 10 minut, po tym czasie spłukaj je i osusz. Bakłażana i cukinię pokrój na mniejsze części, ale zostaw kilka większych kawałków na wierzch zapiekanki.
  3. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę podsmaż razem. Cukinię i bakłażana podsmaż osobno na niewielkiej ilości tłuszczu z solą i papryką.
  4. Wymieszaj makaron z podsmażoną cebulą i koncentratem, połową startego sera, pomidorami z puszki. Dopraw do smaku. Jaja rozkłóć, dodaj drugą połowę sera, jogurt lub śmietanę, dopraw solę i pieprzem.
  5. Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem, wyłóż makaron, na to bakłażana i cukinię, oprósz solą, oregano i bazylią, a następnie zalej wszystko jogurtem (śmietaną) z jajkami i serem.
  6. Piecz 30-40 minut w 200 stopniach.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.