Smażone ziemniaki, czyli o tym, że proste dania smakują najlepiej
Gdy nie masz ochoty szykować dwudaniowego obiadu, wybierz jedno z najprostszych dań – podsmażane ziemniaki. Podane z zimnym kefirem lub zsiadłym mlekiem pozwolą Ci w pełni docenić urok i smak prostych dań.
Ziemniaki, kartofle, pyry - smaczne nie tylko jako dodatek
Bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Aby uzyskać taki efekt nie kupuj dużych ziemniaków, wręcz przeciwnie najlepsze będą te niewielkie, tak by starczyły na kęs, góra dwa. Poza tym, małe ziemniaki nie potrzebują długiego czasu smażenia, już po niecałych 10 minutach będą gotowe.
Składniki do przygotowania smażonych ziemniaków
- 1 kg ziemniaków
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- tymianek, bazylia, rozmaryn
- 3 ząbki czosnku
- olej
- cytryna
Sposób przygotowania zasmażanych ziemniaczków
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, do momentu, aż będą średnio miękkie. Wyjmij je z garnka, ostudź, pokrój w łódeczki.
- Oprósz ziemniaki solą, pieprzem i ziołami, a następnie wrzuć na rozgrzany olej. Smaż na patelni ok. 10 minut na średnim ogniu. Gdy staną się miękkie, zwiększ ogień, dodaj czosnek i przypiecz ziemniaki.
- W trakcie podsmażania ziemniaków posyp ziemniaki pieprzem, ziołami, a gdy skórka zacznie się przypalać, skrop sokiem z cytryny.