Przepis na tartę z porami i szynką
Gdy tylko na straganach pojawią się młode pory, nie zwlekaj – upiecz tartę z porami szynką, która wydobędzie całą pełnię ich smaku podkreśloną jeszcze przez dodanie sera pleśniowego.
Wytrawny klasyk kuchni francuskiej - tarta z porami
Tarta z porami i wędzoną szynką to wytrawna odmiana tego popularnego we Francji wypieku. Jest delikatna w smaku, pełna aromatu porów i wędzonej szynki oraz cudownie śmietanowa.
Jeśli lubisz niebanalne smaki, ten przepis na tartę z pewnością przypadnie ci do gustu. Wypróbuj go i podziel się swoją opinią.
Składniki na tartę z porami
- Ciasto
- 200 g mąki
- 60 g masła
- 50 g smalcu
- 1/4 łyżeczki soli
- kilka łyżek chłodnej wody
- Nadzienie
- 4 młode pory
- 2 łyżki masła
- kilka plastrów wędzonej szynki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 100 g sera gorgonzola
- Sos
- 300 ml śmietany 22%
- 4 jaja
- sól, pieprz
Sposób przygotowania wytrawnej tarty
- Z mąki, masła, smalcu, soli i kilku łyżek wody szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki (lub na pół godziny do zamrażarki).
- Pory pokrój na mniejsze kawałki i podduś na maśle ok. 5 minut. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmaruj masłem, wylep rozwałkowanym ciastem. Nie zapomnij o wywinięciu ich na brzegi.
- Przełóż na ciasto podduszone pory i szynkę pokrojoną na mniejsze plasterki. Roztrzep jaja, dodaj do nich śmietanę, sól, pieprz. Wszystko porządnie wymieszaj.
- Zalej pory śmietanowym sosem, na wierzchu ułóż pokruszony ser pleśniowy, dopraw pieprzem. Tartę piecz 45-50 minut w 180 stopniach.