Przepis na tartę z porami i szynką

2013-09-24 14:58

Gdy tylko na straganach pojawią się młode pory, nie zwlekaj – upiecz tartę z porami szynką, która wydobędzie całą pełnię ich smaku podkreśloną jeszcze przez dodanie sera pleśniowego.

Przepis na wytrawną tartę z porami
Autor: Jacek Kucharczyk Tarta z porami i szynką wędzoną to wytrawny klasyk kuchni francuskiej

Wytrawny klasyk kuchni francuskiej - tarta z porami

Tarta z porami i wędzoną szynką to wytrawna odmiana tego popularnego we Francji wypieku. Jest delikatna w smaku, pełna aromatu porów i wędzonej szynki oraz cudownie śmietanowa.

Jeśli lubisz niebanalne smaki, ten przepis na tartę z pewnością przypadnie ci do gustu. Wypróbuj go i podziel się swoją opinią.

Składniki na tartę z porami

  • Ciasto
    • 200 g mąki
    • 60 g masła
    • 50 g smalcu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • kilka łyżek chłodnej wody
  • Nadzienie
    • 4 młode pory
    • 2 łyżki masła
    • kilka plastrów wędzonej szynki
    • sól, świeżo zmielony pieprz
    • 100 g sera gorgonzola
  • Sos
    • 300 ml śmietany 22%
    • 4 jaja
    • sól, pieprz

Sposób przygotowania wytrawnej tarty

  1. Z mąki, masła, smalcu, soli i kilku łyżek wody szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki (lub na pół godziny do zamrażarki).
  2. Pory pokrój na mniejsze kawałki i podduś na maśle ok. 5 minut. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmaruj masłem, wylep rozwałkowanym ciastem. Nie zapomnij o wywinięciu ich na brzegi.
  3. Przełóż na ciasto podduszone pory i szynkę pokrojoną na mniejsze plasterki. Roztrzep jaja, dodaj do nich śmietanę, sól, pieprz. Wszystko porządnie wymieszaj.
  4. Zalej pory śmietanowym sosem, na wierzchu ułóż pokruszony ser pleśniowy, dopraw pieprzem. Tartę piecz 45-50 minut w 180 stopniach. 
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.