Przepis na niedrogi obiad: pyszne placki ziemniaczane

2014-07-30 15:20

Obiad szybki i niedrogi, a ile radości! Chrupiące placki ziemniaczane możesz podać ze śmietaną, z cukrem lub po węgiersku. We wszystkich wersjach placki ziemniaczane smakują wybornie.

Przepis na placki ziemniaczane
Autor: Konrad Kalbarczyk Placki ziemniaczane to szybkie i smaczne danie, którym zaspokoisz nawet duży głód

Placki ziemniaczane – prosta i smaczna potrawa

Placki ziemniaczane to łatwa potrawa, do przygotowania której nie potrzebujesz wielu składników, a mimo to za każdym razem jesteś nią oczarowany.

Warto wiedzieć, że placki ziemniaczane będą chrupkie i złociste jeśli do ich przygotowania użyjesz ziemniaków, które nie mają za dużo skrobi. Nie możesz ich też zmielić na zupełną papkę, najlepiej zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Uważaj również, by nie przesadzić z ilością mąki.

Pamiętaj, by placki nakładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć w niewielkiej ilości tłuszczu – wtedy są najsmaczniejsze.

Składniki na placki ziemniaczane

  • 750 g ziemniaków
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki mąki
  • 2 jaja
  • łyżka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania plaków

  1. Ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciśnij i wylej sok z ziemniaków.
  2. Jaja roztrzep widelcem i wymieszaj z ziemniakami, mąką, cebulą, czosnkiem oraz solą i pieprzem.
  3. Do smażenia placków użyj patelni teflonowej. Rozgrzej olej. Smaż placki, aż zrumienią się z obu stron. Po zdjęciu z patelni odciśnij każdy placek z nadmiaru oleju.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.