Pieczenie chleba w domu. Przepis na chleb dyniowy
Uwielbiasz dary jesieni? Sprawdź nasz przepis na chleb z dyni. Pieczenie chleba nie jest tudne. Podejmij wyzwanie, upiecz chleb i spraw dyniową ucztę swoim bliskim. To smaczny i zdrowy domowy wypiek o fantastycznym kolorze. Zobacz, jak upiec chleb dyniowy krok po kroku.
Pieczenie chleba z dyni
Każdy może upiec pyszny domowy chleb z chrupiąca skórką i puszystym środkiem. Polecamy nasz przepis na chleb o cudownym dyniowym aromacie i energetycznym, pomarańczowym kolorze. Długo pozostaje świeży i urzeka lekko słodkawym smakiem. Doskonale zastępuje zwykły chleb w na jesienne niedzielne śniadanie. Sprawdź jak upiec chleb według naszego przepisu.
Grillowany chlebek ze smarowidłem
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
1. Wydrąż miąższ z dyni i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Dzięki temu jej aromat zostanie równomiernie rozprowadzony po całym cieście.
2. Następnie w letnim mleku rozpuść cukier i dodaj drożdże. Mieszankę odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.
3. Do przesianej mąki chlebowej dodaj drobną sól, miąższ z dyni, olej i w końcu także wyrośnięte drożdże. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie.
4. Przełóż je do specjalnej foremki o odpowiednim kształcie (sprawdzi się taka do ciast i pasztetów). Następnie odstaw ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wstaw je do piekarnika na około 30 minut. Przed upływem tego czasu nie otwieraj piekarnika, by chleb nie opadł. Kiedy skórka chleba już się zrumieni i nabierze apetycznego, pomarańczowego koloru, patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, możesz wyciągnąć chleb.