Przepis na cukinię faszerowaną mięsem

2014-07-29 17:43

Cukinia faszerowana to niezbyt skomplikowane, choć bardzo pożywne danie. Przygotowanie cukinii faszerowanej mięsem zajmie Ci niecałą godzinę. Zamiast farszu mięsnego cukinię można też wypełnić warzywami lub ziołami albo zapiec ją na grillu.

Przepis na faszerowaną cukinię
Autor: Sylwester Rejmer Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, można z niej przygotować wiele smakowitych dań

Cukinia, kabaczek, a może dynia…

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, znana również pod nazwa kabaczek. To cudowne warzywo, które możemy smakować przez cały rok.

Różnorodność przepisów na dania z cukini jest ogromna, ale my przygotowaliśmy potrawę która przypadnie do gustu zarówno miłośnikom warzyw, jak i mięs.

Cukinia faszerowana mięsem wieprzowym lub indyczym to danie bardzo smaczne i zaspokajające nawet największy głód, Przekonaj się sam!

Składniki na cukinię z farszem mięsnym

  • 3 średnie cukinie
  • pół woreczka ryżu
  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub indyczego
  • 2 duże pomidory
  • żółty ser
  • sól, pieprz
  • olej
  • słodka i ostra papryka
  • majeranek

Sposób przygotowania faszerowanej cukinii

  1. Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek, ale tak, by ich boki miały grubość ok. 1 cm.
  2. Przygotuj farsz: wymieszaj połowę ugotowanego ryżu z surowym mięsem mielonym, szczyptą soli, pieprzu, majeranku, słodkiej i ostrej papryki.
  3. Cukiniowe łódeczki posól i napełnij farszem. Na wierzchu ułóż pomidory pokrojone w drobną kostkę. Warzywa ułóż na blasze, wysmarowawszy przedtem cukinie od spodu olejem.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 minut. Po tym czasie ułóż na nich plastry żółtego sera i zapiekaj kolejne 10 minut.

Bliski kuzyn cukinii – bakłażan, doskonale smakuje z farszem orzechowym. Obejrzyj przepis wideo:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.