Potrawy z dyni. Dynia faszerowana warzywami
Pyszne i zdrowe danie z dyni. Wypróbuj bezmięsny przepis na dynię faszerowaną warzywami. Idealna potrawa dla wegetarian i osób lubiących dania warzywne. To ciekawy przepis z dyni na lekką odmianę codziennego menu. Zobacz, jak zrobić nasze jesienne danie z dyni krok po kroku.
Potrawy z dyni - dynia z warzywami
Faszerowaną dynię można przyrządzić na wiele sposobów, przygotowując „środek” na bazie różnych rodzajów mięs i dodatków. Ograniczeniem będzie jedynie nasza kulinarna wyobraźnia i gust. Tym razem proponujemy coś smacznego i lekkiego – farsz z ryżem i warzywami.
Dynia z warzywami może być świetnym pomysłem na jesienną kolację lub imprezę halloweenową. Zobacz jak przyrządzić nasz specjał według instrukcji.
Zobacz koniecznie: Dynia na Halloween - lampion z dyni KROK PO KROKU>>>
Potrzebne składniki:
- cała dynia
- 25dag ryżu
- 2 cebule
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyzki oliwy
- pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- mielona papryka czerwona
- 5 pomidorów
- mała cukinia
Sposób przygotowania:
- Na początek odkrój górną część dyni i usuń nasiona.
- Środek natrzyj mieloną papryką wcześniej wymieszaną z pieprzem ziołowym oraz solą.
- Następnie drobno pokrój cebulę, czosnek, szczypiorek i cukinię.
- Pomidory zparz, a potem obrane ze skórki pokrój w ćwiartki.
- Ugotowany ryż połącz z warzywami, orzechami i oliwą.
- Na końcu farsz dopraw do smaku i napełnij nim wnętrze dyni.
- Danie przykryj „czapeczką” i piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.