Potrawy z dyni. Dynia faszerowana warzywami

2014-10-31 16:12

Pyszne i zdrowe danie z dyni. Wypróbuj bezmięsny przepis na dynię faszerowaną warzywami. Idealna potrawa dla wegetarian i osób lubiących dania warzywne. To ciekawy przepis z dyni na lekką odmianę codziennego menu. Zobacz, jak zrobić nasze jesienne danie z dyni krok po kroku.

Dania z dyni
Autor: Piotr Mastalerz Dynia faszerowana warzywami.

Potrawy z dyni - dynia z warzywami

Faszerowaną dynię można przyrządzić na wiele sposobów, przygotowując „środek” na bazie różnych rodzajów mięs i dodatków. Ograniczeniem będzie jedynie nasza kulinarna wyobraźnia i gust. Tym razem proponujemy coś smacznego i lekkiego – farsz z ryżem i warzywami.

Dynia z warzywami może być świetnym pomysłem na jesienną kolację lub imprezę halloweenową. Zobacz jak przyrządzić nasz specjał według instrukcji.

Zobacz koniecznie: Dynia na Halloween - lampion z dyni KROK PO KROKU>>>

Potrzebne składniki:

  • cała dynia
  • 25dag ryżu
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyzki oliwy
  • pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • mielona papryka czerwona
  • 5 pomidorów
  • mała cukinia

Sposób przygotowania:

  1. Na początek odkrój górną część  dyni i usuń nasiona.
  2. Środek natrzyj mieloną papryką wcześniej wymieszaną z pieprzem ziołowym oraz solą.
  3. Następnie drobno pokrój cebulę, czosnek, szczypiorek i cukinię.
  4. Pomidory zparz, a potem obrane ze skórki pokrój w ćwiartki.
  5. Ugotowany ryż połącz z warzywami, orzechami i oliwą.
  6. Na końcu farsz dopraw do smaku i napełnij nim wnętrze dyni.
  7. Danie przykryj „czapeczką” i piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.