Jedz zdrowo, sezonowo. Przepis na tartę warzywną

2014-09-09 12:06
Tatra warzywna
Autor: Jan Niezbędny Tarta warzywna to bardzo popularne danie we Francji.

Nadchodzi jesień, a wraz z nią bogactwo sezonowych warzyw. Zobacz jak wykonać pyszną tartę warzywną. Przepis na tartę możesz modyfikować jak Ci się tylko podoba, zmieniając składniki farszu. To bardzo popularne danie we Francji zwane quiche.

Tarta warzywna

Pyszne i zdrowe danie, w Polsce lubiane i znane jako tarta, a we Francji zaś quiche. Pyszny domowy wypiek z kruchego ciasta z farszem warzywnym i jajeczno-śmietanowym sosem.

Jest to proste i szybkie danie dla całej rodziny. Może być zdrowym dodatkiem do mięs. Najlepsze w tarcie francuskiej jest to, że masz dużą dowolność w doborze składników. Zawsze wybieraj te świeże i sezonowe.

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • papier do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
  • 2 średnie pieczarki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • świeże zioła
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • garść tartego, żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania ciasta:

1. Połącz wszystkie składniki w misce, zagnieć ciasto. Następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Po wyjęciu rozwałkuj ciasto i uformuj okrągły kształt. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp kaszą manną. Rozłóż ciasto w formie i nakłuj widelcem.

3. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni przez 8 minut.

Sposób przygotowania farszu:

1. Na podpieczonym cieście  rozłóż pokrojoną w kostkę szynkę lub fetę, paprykę oraz pieczarki. Cukinie pokrój w cienkie plastry i ułóż na wierzchu.

2. Jajka rozbij widelcem i dodaj śmietanę oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Wsyp zioła i zalej tartę sosem.

3. Całość posyp tartym serem.

4. Tartę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 40 minut.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają