Jak zrobić gołąbki z kaszą manną? Przepis na najsmaczniejsze gołąbki
Gołąbki można przygotować na tysiąc różnych sposobów – my zdradzamy szybki przepis na najlepsze gołąbki. Nietypowy, bo zamiast ryżu w nadzieniu do gołąbków zastosowano kaszę mannę. Palce lizać!
Odwrócone gołąbki z kasza manną
Klasyczne gołąbki, które z pewnością pamiętasz z domowych obiadów, to mięso i ryż zawinięte w liście kapusty i polane sosem – pomidorowym, grzybowym lub innym ulubionym.
Dziś mamy dla ciebie nieco odmienną wersję babcinych gołąbków, a mianowicie przepis na gołąbki w wersji odwróconej, czyli z kapustą w środku. Żeby jednak nie było zbyt monotonnie, zamiast ryżu proponujemy kaszę manną. Spróbuj, to na prawdę pyszne danie!
Składniki na gołąbki z kaszą
- 1 kg mielonego mięsa
- 1/2 główki kapusty
- 1/3 szklanki kaszy manny
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz, majeranek
- 2 ząbki czosnku
- jajo
- bułka tarta
- pomidory w puszce
Sposób przygotowania pysznych gołąbków
- Drobno poszatkuj kapustę. Wymieszaj ją z mięsem, kaszą, jajkiem i przyprawami.
- Z masy uformuj klopsiki, obtocz je w tartej bułce i usmaż.
- Ułóż w rondlu i zalej gorącym bulionem oraz pomidorami. Dodaj posiekany czosnek, przykryj garnek.
- Duś około pół godziny na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu.