Domowa pasta z bobu - idealny dodatek do dań z grilla

2016-04-26 15:26

Smacznie i zdrowo! Wypróbuj nasz humus z bobu. Idealny do kanapek lub jako dodatek do potraw z grilla. Z odrobiną mięty, która serwuje delikatne odświeżenie w ciepłe letnie dni. Zobacz, jak krok po kroku przyrządzić pyszną przekąskę w formie pasty z bobu.

Domowy humus z bobu
Autor: archiwum redakcji

Zielona pasta z bobu

Humus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Oryginalnie jest przyrządzany z ciecierzycy, czosnku, pasty sezamowej – tahini, oliwy z oliwek, soku z cytryny, niekiedy świeżej pietruszki oraz kminu rzymskiego. Wszystkie te składniki są staranie razem ucierane.

Jak każda potrawa ma swoje wariacje. Ciecierzycę można zastąpić inną rośliną strączkową taką, jak bób czy fasola. Możesz również wykorzystać wszystkie ulubione przyprawy i dodać własne składniki. Ważne jest, aby użyć najważniejszych nośników smaku jak ziarna roślin strączkowych, oliwa i soku z cytryny. Jeżeli pasuje można dodać pasty tahini.

Potrzebne będa:

  • pół szklanki bobu
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • zielony groszek
  • mięta
  • orzechy pini
  • prażony sezam lub pasta tahini
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Na początek ugotuj bób w osolonej wodzie, co jakiś czas mieszając. Ta czynność powinna trwać ok. 10 minut.
  2. Odlej wodę i obierz bób z łupiny.
  3. Do blendera włóż wszystkie składniki i zmiksuj razem na gładką pastę.
  4. Do smaku dopraw pieprzem i solą.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.