Delikatny krem z mascarpone i soczyste winogrona to idealna para. Jeśli do tego duetu dołączy krucha tarta, twoje podniebienie z pewnością tego nie pożałuje.
Jak upiec idealny spód do tarty?
Aby upiec idealny spód na tarę, który będzie można wypełnić kremem mascarpone, pamiętaj by schłodzone i rozwałkowane ciasto po wyłożeniu do foremki dobrze docisnąć do brzegów, a nadmiar ciasta odciąć, najlepiej wałkiem. Na tak przygotowaną formę z ciastem wyłóż folie aluminiową i wysyp na nią groch lub ryż, a następnie upiecz wg przepisu. Ten sposób pieczenia spodu tarty uniemożliwi bokom ciasta spłynięcie do środka i zagwarantuje, że tarta będzie miała należyty kształt, który bez problemu wypełnisz masa serową.
Składniki na tartę winogronową z serem mascarpone
- 200 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 500 g umytych winogron: białych i czerwonych
- 120 ml białego wina
- 110 g cukru
- 250 g mascarpone
- 200 g chudego twarogu
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania tarty z winogronami i serem
- Z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieć ciasto, dodając 30-60 ml wody.
- Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty o średnicy 26 cm (wysmarowaną masłem i obsypaną mąką). Ponakłuwaj widelcem i wstaw je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie upiecz ciasto – potrzebuje ok. 30 minut w temperaturze 190-200 stopni. Wystudź.
- Wlej wino do garnka, wsyp 60 g cukru i gotuj na małym ogniu 5 minut, mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodaj winogrona i dalej gotuj – ok. 3 minut.
- Wyjmij owoce, syrop gotuj jeszcze 3 do 5 minut. Następnie polej nim winogrona i odstaw do ostygnięcia.
- Ser rozetrzyj na gładką masę. Połącz z mascarpone, wsyp resztę cukru i cynamon, wymieszaj.
- Na cieście ułóż masę serową i owoce, całość polej syropem.
Zdjęcia: Marcin Czechowicz
ocena: 0,0

Pomysł na słodki upominek. Mini...
Twoja rodzina i znajomi uwielbiają ciasteczka czekoladowe? Zobacz, jak przygotować ich...

Przetwory z babcinej szafy:...
Własnoręcznie przygotowaną konfiturą z malin w długie zimowe wieczory osłodzisz nie tylko...

Menu na imprezę: wykwintne...
Ciasto francuskie to niezawodny pomysł na szybką, lecz wykwintną przekąskę dla gości,...

Na wigilijnym stole: świąteczny...
Świąteczny piernik to jedno z prostszych ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym...

Przepis na świąteczny makowiec z...
Makowiec to ciasto, które powinno znaleźć się na każdym świątecznym stole. Według...

Świąteczne słodycze. Jak zrobić...
Świąteczne słodycze kochają dzieci i dorośli. Niemal pod każdą choinką i na każdym stole...

Przepis na oponki serowe
Wypróbuj nasz przepis na oponki serowe. Delikatne i puszyste domowe słodkości z ciasta na...

Przepis na kruche ciasteczka -...
Mamy doskonały przepis na kruche tartaletki z kremem czekoladowym. Zawsze się udają! Twoi...