Świąteczne słodycze. Jak zrobić słodkie bałwanki z suchego ciasta i serka mascarpone

2019-12-09 17:33

Świąteczne słodycze kochają dzieci i dorośli. Niemal pod każdą choinką i na każdym stole można znaleźć w czasie świąt różne słodkości – czekoladki, cukierki i pierniczki. Zobacz, jak przygotować nietypowy słodki upominek – bałwanka na patyku. Zaskocz rodzinę i znajomych własnoręcznie wykonanymi słodyczami.

Słodkie bałwanki na patyku
Autor: Tesco

Głównym składnikiem słodkiego bałwanka jest mascarpone – delikatny, kremowy serek wytwarzany z mleka krowiego. Jest on doskonałą bazą różnych kremów i słynnego tiramisu. W skład masy na bałwanki wchodzi też masło orzechowe i drobne kawałki suchego ciasta. Wykonanie słodkości nie jest trudne - wystarczy wymieszać składniki, odpowiednio je schłodzić, uformować kulki a następnie oblać je białą czekoladą i ozdobić.

Słodkie bałwanki na patyku na pewno zauroczą każdego – milusińskich i dorosłych!

Składniki na bałwanki na patyku

  • 120 g serka mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 80 g czekoladowego masła orzechowego
  • 150 g białej czekolady
  • 400 g suchego ciasta, np. piernika
  • podłużne żelki, kolorowe drażetki
  • po kawałku pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
  • patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków

Sposób przygotowania

  1. Pokrusz ciasto. Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Całość wymieszaj. Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika.
  2. Wyjmij kulę ciasta z zamrażalnika. Oddziel z kuli 2/3 i zrób z niej 12–18 kul. Z pozostałej części ciasta wykonaj tyle samo kul, jednak trochę mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut.
  3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj.
  4. Wyjmij duże kule z zamrażalnika. Nadziej kolejno kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Następnie wyjmij mniejsze kule. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie kulki. Całość schowaj tym razem do lodówki na 10 minut.
  5. Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.