Przepis na świąteczny makowiec z polewą czekoladową

2020-12-09 13:42

Makowiec to ciasto, które powinno znaleźć się na każdym świątecznym stole. Według polskiej tradycji spożywanie maku w wigilię Bożego Narodzenia zapewnia szczęście i urodzaj. Zapoznaj się z przepisem na makowiec w 4 krokach.

Makowiec
Autor: Tesco

Przygotowanie makowca zajmuje trochę czasu – trzeba odpowiednio zmielić mak i zadbać, by ciasto drożdżowe dobrze wyrosło. W poniższym przepisie wykorzystano gotową masę makową, co znacznie skróci czas przygotowywania ciasta. Natomiast wierzch makowca jest polany czekoladą, a nie tak jak w tradycyjnych przepisach - lukrem.

Makowiec: składniki na ciasto

  • 500–550 g mąki
  • 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
  • miód pomarańczowy 60 g
  • laska wanilii
  • 220 ml mleka (niepełna szklanka)
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1 jajko do smarowania ciasta

Składniki na nadzienie do makowca:

  • około 700 g masy makowej
  • 2 białka
  • bakalie: orzechy, rodzynki

Polewa: czekolada szwajcarska

Sposób przygotowania makowca

  1. Drożdże świeże rozpuszczamy w mleku, suszone nie wymagają roztopienia. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, masło powinno być roztopione. Składniki wrzucamy do miski, ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Wkładamy do miski i zostawiamy, by wyrastało przez godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  2. Masę makową mieszamy z dwoma białkami ubitymi na sztywną pianę.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części (na dwa makowce). Posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt dłuższy niż szerszy. Masę makową rozprowadzamy dość cienko na cieście. Rolujemy, a następnie łączeniem kładziemy na spodzie, a boki zlepiamy i wkładamy pod spód. Wkładamy ciasto do formy keksowej (z porcji wychodzą 2 ciasta pasujące do formy o długości ok. 25–28 cm). Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, aż ciasto będzie miało wyraźną kopułkę.
  4. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok. 35–40 minut do suchego patyczka. Gotowy strudel polewamy czekoladą szwajcarską, dekorujemy pokruszonymi orzechami.

Szukasz więcej inspiracji na świąteczne ozdoby. Przeczytaj też:

Proste i pełne uroku pomysły, jak ozdobić dom na święta >>>

Girlanda świąteczna na kominek, schody i okno >>>

Pachnące ozdoby i dekoracje, które zrobisz sam >>>

Świąteczne dekoracje z gwiazdą betlejemską >>>

Jak zrobić stroik świąteczny w słoiku >>>

Stroiki i inne ozdoby świąteczne z szyszek >>>

Robimy wianki bożonarodzeniowe

Jak zrobić podświetlaną gwiazdę z drewna

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.