Nadziewane bułeczki drożdżowe z konfiturą malinową

2013-09-23 14:51

Dobywający się z piekarnika obłędny zapach drożdżowych bułeczek nadziewanych konfiturą malinową w sobotni poranek wyciągnie z łóżek nawet największe śpiochy. Zdradzamy sprawdzony przepis na pyszne drożdżowe bułeczki.

Przepis na drożdżówki z dżemem
Autor: Jacek Kucharczyk Drożdżówki z dżemem - klasyk domowych wypieków, do którego warto wracać

Klasyczne bułeczki drożdżowe z dżemem

Drożdżowe bułeczki nadziewane konfiturą to niestety trochę zapomniany klasyk, który tak wspaniale wychodził naszym babciom i mamom.  

Teraz mało kto piecze drożdżówki z dżemem, gdyż łatwiej pójść do cukierni na rogu i kupić gotową. Szkoda, bo smak i zapach bułeczek drożdżowych roznoszący się po całym domu jest niezwykły i niezapomniany.

Powróć więc do wspomnień z dzieciństwa i zrób z nami drożdżowe bułeczki z konfiturą z malin.

Składniki na bułeczki z konfiturą

  • 500 g mąki
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki masła
  • opakowanie drożdży instant
  • paczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • pół słoiczka konfitury malinowej
  • sól

Sposób przygotowania nadziewanych bułeczek

  1. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości letniego mleka z cukrem i mąką.
  2. Przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, 1 jajo, 1 żółtko oraz szczyptę soli. Wlej zaczyn drożdżowy i zacznij dokładnie mieszać.
  3. Dodaj resztę mleka i roztopione masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i błyszczące – ok. 10 minut. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  4. Uformuj z ciasta wałek i pokrój go na placuszki. Każdy z nich lekko rozciągnij i nałóż po łyżeczce konfitury. Sklej ciasto i z każdego placuszka uformuj kształtną bułeczkę.
  5. Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając między nimi ok. 5 cm odstępu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  6.  Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym białkiem, piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.