Nadziewane bułeczki drożdżowe z konfiturą malinową
Dobywający się z piekarnika obłędny zapach drożdżowych bułeczek nadziewanych konfiturą malinową w sobotni poranek wyciągnie z łóżek nawet największe śpiochy. Zdradzamy sprawdzony przepis na pyszne drożdżowe bułeczki.
Klasyczne bułeczki drożdżowe z dżemem
Drożdżowe bułeczki nadziewane konfiturą to niestety trochę zapomniany klasyk, który tak wspaniale wychodził naszym babciom i mamom.
Teraz mało kto piecze drożdżówki z dżemem, gdyż łatwiej pójść do cukierni na rogu i kupić gotową. Szkoda, bo smak i zapach bułeczek drożdżowych roznoszący się po całym domu jest niezwykły i niezapomniany.
Powróć więc do wspomnień z dzieciństwa i zrób z nami drożdżowe bułeczki z konfiturą z malin.
Składniki na bułeczki z konfiturą
- 500 g mąki
- 2 jaja
- 1/2 kostki masła
- opakowanie drożdży instant
- paczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mleka
- pół słoiczka konfitury malinowej
- sól
Sposób przygotowania nadziewanych bułeczek
- Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości letniego mleka z cukrem i mąką.
- Przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, 1 jajo, 1 żółtko oraz szczyptę soli. Wlej zaczyn drożdżowy i zacznij dokładnie mieszać.
- Dodaj resztę mleka i roztopione masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i błyszczące – ok. 10 minut. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
- Uformuj z ciasta wałek i pokrój go na placuszki. Każdy z nich lekko rozciągnij i nałóż po łyżeczce konfitury. Sklej ciasto i z każdego placuszka uformuj kształtną bułeczkę.
- Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając między nimi ok. 5 cm odstępu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym białkiem, piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.