Jak zrobić czekoladowe lizaki? Domowa produkcja lizaków krok po kroku

2014-03-14 15:20

Nie ma nic lepszego jak domowe słodycze. Lizaki z czekolady na pewno pokochają Twoje dzieci. Domowe lizaki w kształcie ulubionych zwierzaków to byłaby świetna niespodzianka. Zrób je razem z dziećmi! Będzie super zabawa i miło spędzony czas w kuchni. Sprawdź i przekonaj się sam.

Czekoladowe lizaki
Autor: Joanna Buczek Lizaki z czekolady na pewno pokochają Twoje dzieci.

Czekoladowe lizaki w domowym wydaniu

Domowe słodycze to świetny pomysł na podwieczorek dla najbliższych. Kiedy raz ich spróbujesz, zagoszczą na stałę w domowym menu.

Własnoręcznie wykonane lizaki w czekoladzie z naturalnych produktów nie posiadają konserwantów, ani sztucznych barwników. 

Zaproś dzieci do wspólnego gotowania i połącz naukę ze świetną zabawą. Spędź z bliskimi miło czas w kuchni, zaskocz przyjaciół na przyjęciu lub podaruj czekoladowe lizaki w prezencie. Nie czekaj, przygotuj je już teraz!

Potrzebne będą:

  • wafle ryżowe
  • ciemne kakao
  • masło/margaryna
  • cukier
  • mleko
  • kuchenka mikrofalowa
  • foremka
  • miseczka
  • łyżka
  • długie wykałaczki
  • wstążka
KROK I - Wycinanie kształtu lizaka
KROK I - Wycinanie kształtu lizaka

Autor: Joanna Buczek

Wytnij za pomocą foremki kształt z wafla. Ważną czynnością jest ostrożne, ale energiczne wycinanie, co pozwoli na uzyskanie idealnego kształtu. Gotowe kształty z wafla delikatnie nabij na długie wykałaczki.

Wytnij za pomocą foremki kształt z wafla. Ważną czynnością jest ostrożne, ale energiczne wycinanie, co pozwoli na uzyskanie idealnego kształtu. Gotowe kształty z wafla delikatnie nabij na długie wykałaczki.
KROK II - Przygotowanie czekolady
KROK II - Przygotowanie czekolady

Autor: Joanna Buczek

Do szklanej miseczki włóż dwie łyżki masła/margaryny, dwie czubate łyżki kakao, dwie łyżki cukru i dwie łyżki mleka. Następnie całość włóż do kuchenki mikrofalowej, na nie więcej niż 30-40 sekund. Jeżeli nie posiadasz mikrofalówki połącz składniki nad “kąpielą wodną”. Mieszaj rozpuszczone składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw czekoląde, aż lekko zesztywnieje.

Do szklanej miseczki włóż dwie łyżki masła/margaryny, dwie czubate łyżki kakao, dwie łyżki cukru i dwie łyżki mleka. Następnie całość włóż do kuchenki mikrofalowej, na nie więcej niż 30-40 sekund. Jeżeli nie posiadasz mikrofalówki połącz składniki nad “kąpielą wodną”. Mieszaj rozpuszczone składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw czekoląde, aż lekko zesztywnieje.
KROK III - Obtaczanie wafla w czekoladzie
KROK III - Obtaczanie wafla w czekoladzie

Autor: Joanna Buczek

Wycięte wafle obtocz w lekko zastygniętej czekoladzie. Dla uzyskania lepszego efektu powtórz tę czynność dwa razy. Gotowe lizaki odstaw na chwilę, aby czekolada mogła wyschnąć.

Wycięte wafle obtocz w lekko zastygniętej czekoladzie. Dla uzyskania lepszego efektu powtórz tę czynność dwa razy. Gotowe lizaki odstaw na chwilę, aby czekolada mogła wyschnąć.
KROK IV - Wiązanie kokardki na czekoladowym lizaku
KROK IV - Wiązanie kokardki na czekoladowym lizaku

Autor: Joanna Buczek

Ostatnim elementem jest przywiązanie kokardki, dzięki której czekoladowe lizaki będą wyglądały efektowniej. Możesz również ozdobić czekoladę kokosem lub posypką cukierkową.

Ostatnim elementem jest przywiązanie kokardki, dzięki której czekoladowe lizaki będą wyglądały efektowniej. Możesz również ozdobić czekoladę kokosem lub posypką cukierkową.

Zobacz jak zrobić wielkanocny mazurek czekoladowy na Murator.tv

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.