Drożdżowe rogaliki z marmoladą – palce lizać

2014-04-25 16:46

Szybkie rogaliki drożdżowe z marmoladą uratują każdą niezapowiedzianą wizytę gości. Są przepyszne, rozpływają się w ustach i łatwo się je przygotowuje. Mają tylko jedną wadę – zbyt szybko znikają. Wypróbuj nasz szybki i sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe i przygotuj pyszne rogaliki.

Przepis na drożdżowe rogaliki
Autor: Maciej Landsberg Pyszne, rozpływające się w ustach, idealne na podwieczorek!

Rogaliki drożdżowe – na piknik, wycieczkę i podwieczorek

Drożdżowe rogaliki z marmoladą, mimo iż nie są tak wilgotne i kremowe, jak tortowe smakołyki, są przepyszne i bardzo wygodne – świetne na piknik, biwak, wycieczkę, a także na domowy podwieczorek. Są więc uniwersalne, smaczne i sycące, bo zaspokoją nawet duży głód.

Drożdżówki z marmoladą robi się łatwo i stosunkowo szybko. Trzeba jedynie poczekać by ciasto drożdżowe wyrosło.

Warto zrobić więcej drożdżowych rogalików, ponieważ mają jedną wadę – za szybko znikają…

Składniki na 12 rogalików

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny         
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • marmolada
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania drożdżowych rogalików

  1. Drożdże rozpuść w zimnym mleku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, rozpuszczone drożdże, jaja, cukier waniliowy, sól.
  2. Z połączonych składników zagnieć ciasto, owiń je w ściereczkę, włóż do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj każdą na okrągły placek grubości 3 mm, podziel na 12 trójkątów. Na każdym ułóż po łyżeczce marmolady, uformuj rożek.
  4. Ułóż rogaliki na natłuszczonej blasze posypanej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piecz 20 minut.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.