Drożdżowe rogaliki z marmoladą – palce lizać
Szybkie rogaliki drożdżowe z marmoladą uratują każdą niezapowiedzianą wizytę gości. Są przepyszne, rozpływają się w ustach i łatwo się je przygotowuje. Mają tylko jedną wadę – zbyt szybko znikają. Wypróbuj nasz szybki i sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe i przygotuj pyszne rogaliki.
Rogaliki drożdżowe – na piknik, wycieczkę i podwieczorek
Drożdżowe rogaliki z marmoladą, mimo iż nie są tak wilgotne i kremowe, jak tortowe smakołyki, są przepyszne i bardzo wygodne – świetne na piknik, biwak, wycieczkę, a także na domowy podwieczorek. Są więc uniwersalne, smaczne i sycące, bo zaspokoją nawet duży głód.
Drożdżówki z marmoladą robi się łatwo i stosunkowo szybko. Trzeba jedynie poczekać by ciasto drożdżowe wyrosło.
Warto zrobić więcej drożdżowych rogalików, ponieważ mają jedną wadę – za szybko znikają…
Składniki na 12 rogalików
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- marmolada
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania drożdżowych rogalików
- Drożdże rozpuść w zimnym mleku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, rozpuszczone drożdże, jaja, cukier waniliowy, sól.
- Z połączonych składników zagnieć ciasto, owiń je w ściereczkę, włóż do lodówki na 2-3 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj każdą na okrągły placek grubości 3 mm, podziel na 12 trójkątów. Na każdym ułóż po łyżeczce marmolady, uformuj rożek.
- Ułóż rogaliki na natłuszczonej blasze posypanej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piecz 20 minut.