Ananasowiec – gratka dla wielbicieli ciast z kremem

2013-09-23 20:19

Jeżeli lubisz ciasta z kremem, ananasowiec to coś dla ciebie. Biszkopt z kremem budyniowo-ananasowym przykryty delikatną bezą. Czy możesz sobie wyobrazić bardziej egzotyczne ciasto?

Przepis na ciasto z kremem ananasowym
Autor: Marcin Czechowicz Niebo dla zmysłów smaku i wzroku - niebiańsko pyszny ananasowiec

Biszkopt z kremem ananasowym – palce lizać

Tak w skrócie można określić to przepyszne arcydzieło cukiernictwa. Choć przepis na ananasowca nie należy do najłatwiejszych, warto podjąć wyzwanie, gdyż smak rekompensuje wszystkie trudy.

Lekki budyniowo-ananasowy krem na biszkoptowym spodzie, z kołderką z bezy to niebo dla kubków smakowych.

Przekonaj się koniecznie i podziel się z nami swoją opinią!

Składniki na ciasto z kremem ananasowym

  • Ciasto:
    • 4 jaja
    • pół szklanki mąki pszennej
    • pół szklanki mąki ziemniaczanej
    • 3/4 szklanki cukru
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
    • 2 puszki ananasów
    • budyń śmietankowy
    • łyżka mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru
    • 4 żółtka
    • 250 g masła
  • Beza:
    • 4 białka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 4-6 łyżek wiórków kokosowych
  • Poncz:
    • pół szklanki soku z ananasa
    • 1 cytryna
    • 3-4 łyżki spirytusu
    • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania ananasowca

  1. Przygotuj biszkopt: jajka ubij mikserem, gdy będą sztywne, dodaj cukier, cały czas ucierając. Dodaj żółtka, a gdy całość się połączy, powoli wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  2. Dodaj proszek do pieczenia i ucieraj przez chwilę. Biszkopt wylej na blaszkę o wym. ok. 30x40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj krem. Ananasa pokrój w drobne cząstki. Wlej szklankę soku do garnka, w pół szklanki soku rozpuść budyń z łyżką mąki. Pozostały sok zostaw do ponczu.
  4. Do garnka z sokiem wsyp 2 łyżki cukru, zagotuj. Gdy płyn zawrze, wlej rozrobiony budyń, wymieszaj i chwilę gotuj do uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Utrzyj masło z żółtkami, stopniowo dodawaj wystudzoną masę budyniową. Utrzyj wszystko na gładki krem. Dodaj pokrojone ananasy i włóż masę do lodówki.
  6. Zrób poncz. Wymieszaj sok ananasowy z sokiem z cytryny, spirytusem i wodą. Nasącz ponczem wystudzony biszkopt.
  7. Przygotuj bezę. Ubij białka na sztywno, dodaj cukier. Gdy masa będzie już utarta, dodaj wiórki i wymieszaj wszystko razem. Piecz 70 minut w 150 stopniach. Bez ma być wysuszona i krucha, a nie spalona.
  8. Na biszkopt nasączony ponczem wyłóż krem. Na to połóż lekko wystudzoną bezę, dociśnij.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.