Zupa krem z kalafiora z wiórkami z żółtego sera

Kremową zupę kalafiorową uwielbiają zwłaszcza dzieci, pewnie nie tyle za sprawą kalafiora, ile raczej smakowitych wiórków żółtego sera.

Zupa kalafiorowa na nowo

Zupa kalafiorowa nie musi mieć klasycznej formy. Jeżeli zmiksujesz wszystkie składniki belnderem, uzyskasz aromatyczny krem, którym zachwycisz nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Zblendowana zupa z kalafiora jest delikatna, kremowa i bardzo pożywna. Nawet jeśli ktoś z twoich bliskich nie przepada za kalafiorem, w takiej postaci na pewno go polubi.

Składniki na krem z kalafiora

  • 1 mały kalafior
  • 1 średnia marchewka
  • 1 por
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 100 g żółtego sera
  • kostka rosołowa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania kremowej zupy kalafiorowej

  1. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Pora pokrój w plasterki, marchewkę obierz i poszatkuj.
  2. Do garnka wlej 3 szklanki wody, dodaj kostkę rosołową, dopraw solą i pieprzem, wsyp warzywa. Gotuj warzywa do czasu, gdy kalafior będzie miękki. Następnie zmiksuj wszystko blenderem.
  3. Rozpuść w rondelku dwie łyżki mąki z gorącym mlekiem, a następnie z 3 łyżkami śmietany 18%. Powstałą mieszankę wlej do zmiksowanej zupy, zagotuj.
  4. Zetrzyj drobno żółty ser i ułóż go w talerzach. Do talerzy nalej zupę i od razu podawaj.

Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Copyright © TIME S.A. 2019
hosted by supermedia