Zupa krem z kalafiora z wiórkami z żółtego sera
Kremową zupę kalafiorową uwielbiają zwłaszcza dzieci, pewnie nie tyle za sprawą kalafiora, ile raczej smakowitych wiórków żółtego sera.
Zupa kalafiorowa na nowo
Zupa kalafiorowa nie musi mieć klasycznej formy. Jeżeli zmiksujesz wszystkie składniki belnderem, uzyskasz aromatyczny krem, którym zachwycisz nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Zblendowana zupa z kalafiora jest delikatna, kremowa i bardzo pożywna. Nawet jeśli ktoś z twoich bliskich nie przepada za kalafiorem, w takiej postaci na pewno go polubi.
Składniki na krem z kalafiora
- 1 mały kalafior
- 1 średnia marchewka
- 1 por
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 100 g żółtego sera
- kostka rosołowa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania kremowej zupy kalafiorowej
- Kalafior umyj i podziel na różyczki. Pora pokrój w plasterki, marchewkę obierz i poszatkuj.
- Do garnka wlej 3 szklanki wody, dodaj kostkę rosołową, dopraw solą i pieprzem, wsyp warzywa. Gotuj warzywa do czasu, gdy kalafior będzie miękki. Następnie zmiksuj wszystko blenderem.
- Rozpuść w rondelku dwie łyżki mąki z gorącym mlekiem, a następnie z 3 łyżkami śmietany 18%. Powstałą mieszankę wlej do zmiksowanej zupy, zagotuj.
- Zetrzyj drobno żółty ser i ułóż go w talerzach. Do talerzy nalej zupę i od razu podawaj.