Rozgrzewający krem z batatów z imbirem. Przepis na zupę na chłodne wieczory
Bataty, pataty albo słodkie ziemniaki - pod takimi nazwami występuje warzywo charakteryzujące się delikatnym smakiem i miękkim miąższem. Jest idealne do pieczenia i gotowania. Gęsta, rozgrzewająca zupa krem z batatów to doskonała propozycja na chłodne dni. Zupa ze słodkich ziemniaków przyjemnie rozgrzewa, zwłaszcza że do jej przyrządzenia wykorzystuje się imbir.
Bataty – do pieczenia i gotowania
Bataty to smaczniejsza wersja naszych ziemniaków, a do tego . Są lekko słodkie i delikatne w smaku i mają miąższ o wyjątkowo miękkiej konsystencji, dlatego idealnie nadają się do pieczenia i na zupy-kremy. Do tego szybko się je przygotowuje.
Zupę ze słodkich ziemniaków polecamy na chłodniejsze wieczory, gdyż jej kremowa konsystencja i spora ilość imbiru z pewnością cię rozgrzeją
Składniki na rogrzewającą zupę z batatów i imbiru
- 2 łyżki masła
- 1 1/3 szklanki posiekanej cebuli
- 6 szklanek obranych i pokrojonych batatów
- 2 łyżki startego imbiru
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3-4 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki soku z limonki
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki posiekanej natki kolendry
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania kremu ze słodkich ziemniaków
- Roztop masło w dużym rondlu i podsmaż na nim cebulę, aż zmięknie, nie pozwól jej się jednak zrumienić.
- Dodaj pokrojone bataty, 3 szklanki bulionu drobiowego, imbir oraz mleczko kokosowe. Gotuj przez 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zmiksuj zupę Benderem na purée - jeżeli będzie za gęste, dolej pozostały bulion.
- Dodaj sok z limonki, podgrzej i dopraw do smaku.
- Wlej zupę do miseczek, ozdób ją posiekaną kolendrą i łyżeczką jogurtu.