Przepis na zupę chrzanową, doskonałą nie tylko na wielkanocny obiad
Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w wielkanocnym menu. Może i Ty w tym roku zamiast żurku przyrządzisz na wielkanocny obiad aromatyczną zupę chrzanową?
Jaki chrzan, taka zupa chrzanowa
Smak zupy chrzanowej w największym stopniu zależy od tego, jakiego chrzanu użyjesz. Najlepiej, by był to świeży chrzan o intensywnym zapachu i smaku. A o taki nietrudno, szczególnie w okresie świąt wielkanocnych.
Obrowska zupa chrzanowa została nawet wpisana na listę produktów regionalnych, a przecież eksperci nie moga się mylić.
Składniki na 4-6 porcji zupy chrzanowej
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 0,2 kg wędzonki (boczek, bekon, baleron)
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, grzybek suszony
- sól, cukier
- 6-7 szklanek wody
- 100 g różnych pieczonych mięs
- 150 g świeżo startego chrzanu lub 200 ml chrzanu ze słoika
- 1 śmietana 18%
- 4 jajka
- szczypior, natka pietruszki lub rzeżucha
Sposób przygotowania zupy z chrzanu
- Do garnka włóż białą kiełbasę, wędzonkę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, obrane cebule oraz czosnek.
- Zalej gorącą wodą, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Przecedź całość przez sito.
- W garnku rozkłóć śmietanę z żółtkami, powoli wlewaj – ciągle mieszając – przecedzony gorący wywar. Mocno podgrzej, dodaj chrzan, wymieszaj, dopraw do smaku solą.
- Pokrój drobno pieczone mięsa, ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę, włóż do zupy. Lekko podgrzej, podawaj z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypaną szczypiorem, natką pietruszki lub rzeżuchą.