Krem ze szparagów – pyszna zupa sezonowa

2014-04-25 16:45

Sezon na szparagi trwa krótko – od końca maja do połowy czerwca – dlatego nie masz zbyt wiele czasu, żeby przyrządzić zupę krem ze szparagów. Aksamitną i wykwintną w smaku.

Krem ze szparagów
Autor: Marcin Czechowicz Krem ze szpragów to zupa typowo sezonowa, koniecznie musisz więc ją ugotować

Szparagi – smak sezonu

Ponieważ sezon na szparagi trwa krótko, a dania z nich przyrządzane są wyjątkowo smaczne, delikatne i wykwintne, korzystaj póki możesz.

Zupa-krem ze szparagów jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej walory zdrowotne sa nie do przecenienia. Szparagi są bowiem niskokaloryczne i działają na organizm oczyszczająco.

Do kremu ze szparagów warto dodać odrobinę gałki muszkatołowej, która świetnie podkreśli smak tej delikatnej zupy.

Składniki na krem ze szparagów dla 4 osób

  • pęczek białych szparagów
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka śmietany kremówki
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania zupy-kremu

  1. Umyj szparagi, obierz je i odetnij im zdrewniałe końce. Następnie włóż je do zimnej wody z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  2. W rondelku zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj szparagi, zalej warzywnym bulionem i duś 15 minut.
  3. Zmiksuj zupę na gładki krem, dolej śmietanę roztrzepaną z żółtkami. Zagotuj i przypraw do smaku pieprzem oraz solą.

Obejrzyj film i dowiedz się, jak przygotwać zielone szparagi z parmezanem:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.