Szparagi – smak sezonu
Ponieważ sezon na szparagi trwa krótko, a dania z nich przyrządzane są wyjątkowo smaczne, delikatne i wykwintne, korzystaj póki możesz.
Zupa-krem ze szparagów jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej walory zdrowotne sa nie do przecenienia. Szparagi są bowiem niskokaloryczne i działają na organizm oczyszczająco.
Do kremu ze szparagów warto dodać odrobinę gałki muszkatołowej, która świetnie podkreśli smak tej delikatnej zupy.
Składniki na krem ze szparagów dla 4 osób
- pęczek białych szparagów
- szklanka bulionu warzywnego
- szklanka śmietany kremówki
- łyżka masła
- 2 żółtka
- mała cebula
- sok z 1/2 cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania zupy-kremu
- Umyj szparagi, obierz je i odetnij im zdrewniałe końce. Następnie włóż je do zimnej wody z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
- W rondelku zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj szparagi, zalej warzywnym bulionem i duś 15 minut.
- Zmiksuj zupę na gładki krem, dolej śmietanę roztrzepaną z żółtkami. Zagotuj i przypraw do smaku pieprzem oraz solą.
Obejrzyj film i dowiedz się, jak przygotwać zielone szparagi z parmezanem:
Zdjęcia: Marcin Czechowicz
ocena: 0,0

Barsz czerwony z nutką mięty
Mocno czerwony barszcz z delikatną nutką mięty to ekstrawagancja godna wigilijnej...

Zupa krem z kalafiora z wiórkami z...
Kremową zupę kalafiorową uwielbiają zwłaszcza dzieci, pewnie nie tyle za sprawą...

Rozgrzewający krem z batatów z...
Bataty, pataty albo słodkie ziemniaki - pod takimi nazwami występuje warzywo ...

Krem z dyni - jesienny przepis na...
Październik obrodził dyniami, dlatego dziś proponuję Wam pyszną i rozgrzewającą zupę krem...

Przepis na zupę chrzanową,...
Zupa chrzanowa to regionalny specjał z regionu łódzkiego – obowiązkowy element w...

Chłodnik litewski z rzodkiewką –...
Chłodnik litewski to idealna zupa na lato. Podawany z jajkiem na twardo chłodnik jest nie...