Krem ze szparagów – pyszna zupa sezonowa
Sezon na szparagi trwa krótko – od końca maja do połowy czerwca – dlatego nie masz zbyt wiele czasu, żeby przyrządzić zupę krem ze szparagów. Aksamitną i wykwintną w smaku.
Szparagi – smak sezonu
Ponieważ sezon na szparagi trwa krótko, a dania z nich przyrządzane są wyjątkowo smaczne, delikatne i wykwintne, korzystaj póki możesz.
Zupa-krem ze szparagów jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej walory zdrowotne sa nie do przecenienia. Szparagi są bowiem niskokaloryczne i działają na organizm oczyszczająco.
Do kremu ze szparagów warto dodać odrobinę gałki muszkatołowej, która świetnie podkreśli smak tej delikatnej zupy.
Składniki na krem ze szparagów dla 4 osób
- pęczek białych szparagów
- szklanka bulionu warzywnego
- szklanka śmietany kremówki
- łyżka masła
- 2 żółtka
- mała cebula
- sok z 1/2 cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania zupy-kremu
- Umyj szparagi, obierz je i odetnij im zdrewniałe końce. Następnie włóż je do zimnej wody z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
- W rondelku zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj szparagi, zalej warzywnym bulionem i duś 15 minut.
- Zmiksuj zupę na gładki krem, dolej śmietanę roztrzepaną z żółtkami. Zagotuj i przypraw do smaku pieprzem oraz solą.