Chłodnik litewski z rzodkiewką – doskonała zupa na lato

2021-08-19 12:26

Chłodnik litewski to idealna zupa na lato. Podawany z jajkiem na twardo chłodnik jest nie tylko smaczny, ale też ma niezwykle intensywny kolor.

Przepis na chłodnik litewski
Autor: Konrad Kalbarczyk Chłodnik litewski na botwince z dodatkiem rzodkiewki to świetna zupa na lato

Chłodnik – zupa na upalne letnie dni

Na gorące dni lata nie ma nic lepszego niż klasyczny chłodnik z botwinki, czyli chłodnik litewski. Z dodatkiem jajka, rzodkiewki, szczypiorem i dużą ilością koperku smakuje wyśmienicie, doskonale chłodzi i jest pełen witamin.

Chłodnik to idealna zupa na lato, wypróbuj ją koniecznie.

Składniki na chłodną zupę po litewsku

  • ok. 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
  • 2 litry bulionu jarzynowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól, 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 litra zimnej maślanki
  • 1/2 litra zimnego kefiru
  • 10 rzodkiewek

po 4 łyżki posiekanego koperku oraz szczypiorku

Sposób przygotowania chłodnika

  1. Opłucz, osusz i drobno posiekaj botwinkę razem z buraczkami. Zagotuj bulion i dodaj do niego botwinkę. Posól i gotuj przez kilka minut, aż botwinka będzie miękka.
  2. Rozprowadź śmietanę w kilku łyżkach zupy i wlej do garnka z zupą. Wymieszaj z sokiem z cytryny, ostudź, przecedź. Wywar wstaw do lodówki.
  3. Zupę wymieszaj z maślanką i kefirem, wyjmij liście botwinki. Pokrój rzodkiewki w drobną kosteczkę, posiekaj koperek i szczypiorek. Wymieszaj z chłodnikiem.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.