Sprawdzony przepis na sałatkę grecką, czyli niezawodna sałatka z serem feta

2014-08-25 11:57

Sałatka grecka cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Popularność zawdzięcza kontrastowi kolorów i smaków – ser feta doskonale się komponuje ze słodkimi pomidorami oraz oliwkami.

Przepis na sałatke grecką
Autor: Sara Niedźwiedzka Sałatka grecka to smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa. Idealna na spotkanie ze znajomymi czy na piknik

Sałatka grecka z serem feta

Sałatką grecką w klasycznej wersji najlepiej delektować się w Grecji, gdyż jest to tradycyjna sałatka tamtejszej kuchni. W pozostałej części Europy i świata zjeść ją można w wielu wariacjach.

W oryginalnej greckiej sałatce z pewnością nie znajdziesz sałaty lodowej czy kapusty pekińskiej, ale pomidory, cebula i oliwki powtarzają się w każdej wersji.

Wypróbuj nasz przepis na sałatkę grecką - szybką i niezawodną!

Składniki na sałatkę z serem feta

  • główka sałaty lodowej lub mix sałat
  • 2 duże pomidory
  • 1 ogórek
  • czerwona papryka
  • pół małej cebuli
  • oliwki zielone lub czarne
  • opakowanie sera feta
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania sałatki greckiej

  1. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  2. Pomidory umyj i pokrój w ósemki, a te na pół. Ogórka obierz i pokrój w dużą kostkę, tak samo przygotuj paprykę. Cebulę pokrój w cienkie pióra.
  3. Wszystkie warzywa wrzuć do miski. Ser feta pokrój w grubą kostkę, maczając nóż w wodzie, i ułóż na wierzchu sałatki.
  4. Oliwę wymieszaj z octem, solą, pieprzem i polej sosem sałatkę.
  5. Wymieszaj wszystko tuż przed zjedzeniem.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.