Jak zrobić domowy majonez?
Zobacz, jak zrobić pyszny majonez. Smaczny, kremowy, dobrze przyprawiony majonez idealny do dań mięsnych, sosów i sałatek. W szybki i prosty sposób przygotujesz domowy majonez na wielkanocne śniadanie. Instrukcja krok po kroku.
Domowy majonez
Wszyscy dokładamy wszelkich satrań, aby potrawy wielkanocne były samczne, wykwintne, a przede wszytskim zdrowe. W ten świateczny czas cieszymy się tradycyjnymi potrawami wykonanymi w domu. Coraz wiekszą popularność zdobywają wykonane własnoręcznie sosy, pasty, dipy, ketchupy czy marynaty. Zobacz, jak zrobić domowy majonez z wysokiej jakości składników.
Autor: Smaczna Strona Tesco
Oddziel żółtka od białek i przelej żółtka do oddzielnego naczynia wygodnego do miksowania.
Oddziel żółtka od białek i przelej żółtka do oddzielnego naczynia wygodnego do miksowania.
KROK II - Przyprawianie majonezu
Autor: Smaczna Strona Tesco
Do żółtek dodaj sól i cukier.
Do żółtek dodaj sól i cukier.
KROK III - Nutka musztardy
Autor: Smaczna Strona Tesco
Dodaj łyżeczke musztardy.
Dodaj łyżeczke musztardy.
KROK IV - Czas na olej i wodę
Autor: Smaczna Strona Tesco
Kiedy wlejesz już pół szklanki oleju, do majonezu dodaj ocet i wymieszaj. Następnie powoli wmieszaj pozostałą część oleju.
Kiedy wlejesz już pół szklanki oleju, do majonezu dodaj ocet i wymieszaj. Następnie powoli wmieszaj pozostałą część oleju.
KROK V - Przechowywanie domowego majonezu
Autor: Smaczna Strona Tesco
Majonez przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Zużyj w ciągu 2–3 dni.
Majonez przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Zużyj w ciągu 2–3 dni.