Zapiekanka rybna ze szpinakiem – kolacja dla niespodziewanych gości

2013-09-23 19:39

Gdy do Twoich drzwi pukają niespodziewani goście, przygotuj dla nich szybką zapiekankę rybną z dorszem i szpinakiem, na cieście francuskim

Przepis na rybna zapiekankę
Autor: Marcin Czechowicz Zapiekanka rybna to zdrowe, smaczne i pożywne danie, które przygotujesz bardzo szybko

Szybka i prosta zapiekanka rybna

Ryba zapiekana w cieście francuskim to smaczne i bardzo efektownie prezentujące się danie. Jest idealne na niespodziewaną kolację ze znajomymi, a także wykwintny obiad.

Przygotowanie zapiekanki rybna ze szpinakiem nie wymaga wiele pracy, tym bardziej, że można skorzystać z gotowego ciasta francuskiego.

Składniki na rybę w cieście francuskim

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie szpinaku w liściach
  • 500 g filetów z dorsza
  • czosnek
  • suszone pomidory
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania ryby ze szpinakiem

  1. Przesmaż rybę na maśle, szpinak uduś z czosnkiem i przyprawami. Odstaw do wystudzenia.
  2. Ciasto uformuj na blasze w rynienkę, ułóż na nim warstwę szpinaku oraz ryby.
  3. Udekoruj zapiekankę mozzarellą oraz suszonymi pomidorami, a z resztek francuskiego ciasta zrób „szczebelki”.
  4. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.