Zapiekanka rybna ze szpinakiem – kolacja dla niespodziewanych gości
Gdy do Twoich drzwi pukają niespodziewani goście, przygotuj dla nich szybką zapiekankę rybną z dorszem i szpinakiem, na cieście francuskim
Szybka i prosta zapiekanka rybna
Ryba zapiekana w cieście francuskim to smaczne i bardzo efektownie prezentujące się danie. Jest idealne na niespodziewaną kolację ze znajomymi, a także wykwintny obiad.
Przygotowanie zapiekanki rybna ze szpinakiem nie wymaga wiele pracy, tym bardziej, że można skorzystać z gotowego ciasta francuskiego.
Składniki na rybę w cieście francuskim
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie szpinaku w liściach
- 500 g filetów z dorsza
- czosnek
- suszone pomidory
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania ryby ze szpinakiem
- Przesmaż rybę na maśle, szpinak uduś z czosnkiem i przyprawami. Odstaw do wystudzenia.
- Ciasto uformuj na blasze w rynienkę, ułóż na nim warstwę szpinaku oraz ryby.
- Udekoruj zapiekankę mozzarellą oraz suszonymi pomidorami, a z resztek francuskiego ciasta zrób „szczebelki”.
- Piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.