Smaczny obiad: kuleczki rybne
Jeżeli Twoje dziecko nie lubi potraw z ryb, zaproponuj mu kuleczki rybne, a szybko zmieni zdanie. Smażone kuleczki rybne to także doskonały przepis na wegetariański obiad.
Smażone kuleczki rybne – specjalnie dla najmłodszych
Kuleczki rybne z mintaja, przyprawione czosnkiem oraz białym pieprzem i usmażone na złoty kolor są niezwykle smakowite. Polubią je także najmłodsi domownicy, nawet jeśli ryba nie należy do ich ulubionych dań.
Rybne pulpeciki smażone na patelni to także idealna przystawka dla najstarszych, można ją podać z sosem słodko-kwaśnym lub ostrym sosem chilli. Każdy znajdzie coś dla siebie…
Składniki na smażone kuleczki z mintaja
- 600 g filetu z mintaja
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 2 ząbki czosnku
- sól, biały pieprz
- 750 ml oleju
- bułka tarta
Sposób przygotowania kulek rybnych
- Filet umyj, osusz, zmiel w maszynce. Dodaj jajko oraz namoczoną w mleku czerstwą bułkę. Dopraw solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wyrób jednolitą masę.
- Gdy masa okaże się zbyt luźna, dodaj bułkę tartą, uformuj małe kulki, obtaczaj ja w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany głęboki olej.
- Rybne kuleczki smaż do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsącz je na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu.