Pstrąg pieczony z masłem i ziołami. Najłatwiejszy przepis na rybę
Pieczony pstrąg to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z ryb. Najlepiej smakuje z dodatkiem masła i świeżych ziół. Ryba pieczona w ten sposób jest bardzo aromatyczna i nie traci swoich wartości odżywczych. A pstrąg ma ich naprawdę sporo, szczególnie kwasów Omega-3.
Pieczenie ryby
Przygotowanie pieczonego pstrąga to naprawdę nic trudnego. To danie z ryb, którego nie można zepsuć – no chyba, że spalisz rybę na węgielek…
Pstrąg smakuje wyśmienicie w każdej postaci, ale dziś zrobimy go wyjątkowo szybko i prosto. Potrzebujesz jedynie ryby, ziół, masła i cytryny. No to do dzieła!
Składnie potrzeben do przygotowania pieczonej ryby
- tyle niewielkich pstrągów, ilu zamierzasz przyjąć gości
- prawdziwe masło, min. 82% tłuszcz
- cytryna
- sól i grubo mielony pieprz
- czosnek
- koperek, pietruszka, ulubione zioła
Sposób przygotowania pieczonego pstrąga
- Utrzyj masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę pokrój na plasterki.
- Pstrąga oczyść i pozostaw w całości, razem z głową.
- Natrzyj rybę w środku i na zewnątrz przygotowanym masełkiem, włóż do środka plastry cytryny, po gałązce pietruszki, kopru i ulubionych ziół. Tak przygotowanego pstrąga wstaw na godzinę do lodówki, aby przebiegł najbardziej tajemniczy proces – tzw. przegryzanie :)
- Ułóż pstrąga w blaszce nasmarowanej masłem, wylodzonej plastrami cytryny i gałązkami ziół. Wstaw do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piecz przez kolejną godzinę.
- Potrawę możesz serwować ze świeżym pieczywem, ryżem lub ziemniakami oraz ulubiona surówką.