Pstrąg pieczony z masłem i ziołami. Najłatwiejszy przepis na rybę

Pieczony pstrąg to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z ryb. Najlepiej smakuje z dodatkiem masła i świeżych ziół. Ryba pieczona w ten sposób jest bardzo aromatyczna i nie traci swoich wartości odżywczych. A pstrąg ma ich naprawdę sporo, szczególnie kwasów Omega-3.

  • Stopień trudności Stopień trudności Stopień trudności łatwy
  • czas wykonania około 1 h
Joanna Kowalewska

Opracowanie: Joanna Kowalewska

Drukuj
Pin It

Pieczenie ryby

Przygotowanie pieczonego pstrąga to naprawdę nic trudnego. To danie z ryb, którego nie można zepsuć – no chyba, że spalisz rybę na węgielek…

Pstrąg smakuje wyśmienicie w każdej postaci, ale dziś zrobimy go wyjątkowo szybko i prosto. Potrzebujesz jedynie ryby, ziół, masła i cytryny. No to do dzieła!

Składnie potrzeben do przygotowania pieczonej ryby

  • tyle niewielkich pstrągów, ilu zamierzasz przyjąć gości
  • prawdziwe masło, min. 82% tłuszcz
  • cytryna
  • sól i grubo mielony pieprz
  • czosnek
  • koperek, pietruszka, ulubione zioła

Sposób przygotowania pieczonego pstrąga

  1. Utrzyj masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę pokrój na plasterki.
  2. Pstrąga oczyść i pozostaw w całości, razem z głową.
  3. Natrzyj rybę w środku i na zewnątrz przygotowanym masełkiem, włóż do środka plastry cytryny, po gałązce pietruszki, kopru i ulubionych ziół. Tak przygotowanego pstrąga wstaw na godzinę do lodówki, aby przebiegł najbardziej tajemniczy proces – tzw. przegryzanie :)
  4. Ułóż pstrąga w blaszce nasmarowanej masłem, wylodzonej plastrami cytryny i gałązkami ziół. Wstaw do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piecz przez kolejną godzinę.
  5. Potrawę możesz serwować ze świeżym pieczywem, ryżem lub ziemniakami oraz ulubiona surówką.

Opracowanie: Joanna Kowalewska

Zdjęcia: Mariusz Bykowski

ocena: 3,1

strzałka

Joanna Kowalewska

Tworzenie rzeczy, które odmieniają wnętrza to jedno z moich ulubionych zajęć - wymyślanie, komponowanie, łączenie kolorów, materiałów i faktur. Zrobiona samodzielnie lampka czy odnowiona szafka cieszą bardziej, niż meble od najlepszych projektantów...

zobacz wszystkie prace
strzałka

Przepis na korzenne śledzie w...

Znudziły Ci się tradycyjne śledzie, które co roku lądują na twoim stole wigilijnym?...

strzałka

Przepis na pieczonego karpia w...

Myślisz już nad potrawami wigilijnymi?? Zobacz nasz przepis na karpia z piekarnika....

strzałka

Awokado nadziewane krewetkami –...

Szykujesz przyjęcie dla znajomych? Na przystawkę przygotuj awokado nadziewane krewetkami...

strzałka

Przepis na paellę z owocami morza...

Paella to jedno z popularniejszych dań kuchni hiszpańskiej. Serwowana z owocami morza:...

strzałka

Przepis na doradę z grilla

Skosztuj doskonałej ryby z grilla. Dorada pieczona w całości wygląda i smakuje...

strzałka

Przepis na krewetki duszone na...

Krewetki to doskonały pomysł na szybką przystawkę. Jeśli więc tylko lubisz te...

strzałka

Smaczny obiad: kuleczki rybne

Jeżeli Twoje dziecko nie lubi potraw z ryb, zaproponuj mu kuleczki rybne, a szybko zmieni...

strzałka

Jak zrobić sushi?...

Sushi uchodzi za potrawę modną, ale też skomplikowaną. Udowadniamy, że najpopularniejsze...

Najczęściej czytane

Jak wyciszyć ścianę od głośnego...

Jak odnowić stare krzesło drewniane?...

Jak ocieplić poddasze? Izolacja i...

strzałka

Metamorfoza szafki łazienkowej – zrób to sam. Jak ze starej szafki łazienkow ...

Macie dosyć swojej szafki łazienkowej? Chcecie coś zmienić w łazience, ale nie macie na to...

strzałka

Kartki Walentynkowe

Cztery pomysły na wykorzystanie niepotrzebnych czasopism, resztek kordonka, czy filcu. Łatwo,...

strzałka

haczyki do ramek z zawleczek z puszek

Gdy spadnie nam ze ściany obrazek i nie mamy czasu udać się do marketu po haczyki wystarczy, że...

strzałka

Ozdobne świąteczne świece.

Uwielbiam święta, a zapach cynamonu i pierników chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami,...

             
szukaj na mnóstwo świetnych pomysłów