Pstrąg pieczony z masłem i ziołami. Najłatwiejszy przepis na rybę

2014-03-05 8:45
Przepis na pstrąga piecoznego
Autor: Mariusz Bykowski Pieczony pstrąg to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych dań z ryb

Pieczony pstrąg to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z ryb. Najlepiej smakuje z dodatkiem masła i świeżych ziół. Ryba pieczona w ten sposób jest bardzo aromatyczna i nie traci swoich wartości odżywczych. A pstrąg ma ich naprawdę sporo, szczególnie kwasów Omega-3.

Pieczenie ryby

Przygotowanie pieczonego pstrąga to naprawdę nic trudnego. To danie z ryb, którego nie można zepsuć – no chyba, że spalisz rybę na węgielek…

Pstrąg smakuje wyśmienicie w każdej postaci, ale dziś zrobimy go wyjątkowo szybko i prosto. Potrzebujesz jedynie ryby, ziół, masła i cytryny. No to do dzieła!

Składnie potrzeben do przygotowania pieczonej ryby

  • tyle niewielkich pstrągów, ilu zamierzasz przyjąć gości
  • prawdziwe masło, min. 82% tłuszcz
  • cytryna
  • sól i grubo mielony pieprz
  • czosnek
  • koperek, pietruszka, ulubione zioła

Sposób przygotowania pieczonego pstrąga

  1. Utrzyj masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę pokrój na plasterki.
  2. Pstrąga oczyść i pozostaw w całości, razem z głową.
  3. Natrzyj rybę w środku i na zewnątrz przygotowanym masełkiem, włóż do środka plastry cytryny, po gałązce pietruszki, kopru i ulubionych ziół. Tak przygotowanego pstrąga wstaw na godzinę do lodówki, aby przebiegł najbardziej tajemniczy proces – tzw. przegryzanie :)
  4. Ułóż pstrąga w blaszce nasmarowanej masłem, wylodzonej plastrami cytryny i gałązkami ziół. Wstaw do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piecz przez kolejną godzinę.
  5. Potrawę możesz serwować ze świeżym pieczywem, ryżem lub ziemniakami oraz ulubiona surówką.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają