Przepis na krewetki duszone na maśle z czosnkiem i kolendrą

2014-04-03 17:41

Krewetki to doskonały pomysł na szybką przystawkę. Jeśli więc tylko lubisz te najpopularniejsze u nas skorupiaki, ten przepis jest dla ciebie. Szybko, prosto i smacznie – to trzy słowa, które w pełni opisują ten fantastyczny przepis na krewetki. Przekonaj się jak smakują!

Przepis na krewetki
Autor: Redakcja Zrobiszsam.pl Krewetki duszone na maśle, z odrobina czosnku i kolendrą lub pietruszką to szybka i bardzo smaczna przekąska

Śródziemnomorski smak krewetek

Ten przepis na krewetki to najprostszy z możliwych. A mimo to, danie jakie otrzymujemy, jest godne najlepszych szefów kuchni. Proste, szybkie, a co najważniejsze smaczne.

Krewetki duszone w maśle po raz pierwszy skosztowałam w basenie Morza Śródziemnego, w małej greckiej knajpce, gdzie zachwyciły mnie swoim smakiem. Polecam ten przepis wszystkim, którzy lubią krewetki i słodko-ostry smak duszonego czosnku.

Dla mnie to połączenie idealne, które najlepiej smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką!

Składniki potrzebne do przygotowania krewetek z masłem i czosnkiem

  • pół kg krewetek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • oliwa z oliwek
  • białe wino
  • sól morska
  • natka pietruszki lub kolendry
  • pół papryczki chili (jeśli lubisz)

Przygotowanie przystawki z krewetek

  1. Przygotuj krewetki. Zanim zaczniesz obierać krewetki z pancerzy, te mrożone musisz rozmrozić w zimnej wodzie, wystarczy im kilkanaście minut. Obierz je z pancerzy i oderwij głowy, a następnie usuń żyłkę jelita. Pamiętaj by pozostawić ogonki krewetek, wygodnie się je w ten sposób konsumuje. Obrane krewetki dokładnie wypłucz i osusz. Jeżeli kupiłeś krewetki gotowe od razu do gotowania, ten etap oczywiście pomijasz :)
  2. Drobno posiekaj czosnek, chili i natkę.
  3. Wyłóż na patelnię połowę porcji masła, dołóż czosnek, chili i przesmażaj przez chwilę, jakieś pół minuty. Następnie na patelnię wyłóż krewetki i smaż po minucie z każdej strony.
  4. Do podsmażonych krewetek wlej trochę wina i na większym ogniu odparuj nadmiar powstałego sosu, tak by pozostał głównie aromat. Zmniejszyć ogień i smaż krewetki przez kolejną minutę - dwie, odwracając co najmniej dwa razy.
  5. Następnie dodaj natkę, pozostałą część masła oraz 2-3 łyżki oliwy i zdejmij patelnię z ognia.
  6. Dopraw do smaku cytryna i solą. Serwuj ze świeżym pieczywem.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.