Przepis na doradę z grilla

2014-06-27 16:14
Dorada z grilla
Autor: Jan Niezbędny Dorada pieczona w całości wygląda i smakuje wyśmienicie.

Skosztuj doskonałej ryby z grilla. Dorada pieczona w całości wygląda i smakuje wyśmienicie. Wypróbuj nasz przepis na doradę z grilla!

Ryba z grilla

Zapach pieczonej ryby przywołuje wspomnienia z wakacji nad morzem. Jednak kiedy spędzasz wolny czas w domowym zaciszu, również możesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. Proponujemy doskonały przepis na, bardziej dietetyczną niż smażona, doradę z grilla.

Możesz ugrillować ją w całości, będzie wtedy efektownie wyglądała. Ryba jest bardzo delikatna, dlatego najlepiej kiedy użyjesz folię aluminiową lub tackę. Sezon grillowy w pełni, więc nie trać czasu i sprawdź nasz przepis na doradę.

Ryba w cieście francuskim

Potrzebne składniki:

  • 2 całe dorady
  • sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna pokrojona w plasterki
  • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • folia aluminiowa lub tacka aluminiowa
  • Przygotowanie potrawy:

    1. Doradę wypatrosz- natnij nożem na podbrzuszu i usuń wnętrzności.
    2. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
    3. Do środka ryby włóż plasterek cytryny, a wierzch natrzyj solą morską i świeżo zmielonym
    4. Na wierzchu każdej ryby zrób po 3 nacięcia. W powstałe w ten sposób kieszonki włóż świeży tymianek.
    5. Rybę zawiń w folię aluminiową i piecz na rozgrzanym grillu ok. 15-20 minut.

    A po sezonie grillowym: kuchnia japońska. Jak zrobić sushi - kurs dla zaawansowanych na Murator.tv

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
    Nasi Partnerzy polecają