Jak zrobić sushi? Najpopularniejsze danie kuchni japońskiej
Sushi uchodzi za potrawę modną, ale też skomplikowaną. Udowadniamy, że najpopularniejsze danie kuchni japońskiej wcale nie musi takie być. Co więcej, podczas przygotowywania sushi można się naprawdę świetnie bawić! Wypróbuj nasz przepis na sushi maki!
Autor: Konrad Kalbarczyk
Na bambusowej macie ułóż listek nori. Na 2/3 listka ułóż cienką warstwę ryżu
Sushi to potrawa pochodząca z Japonii. Jej podstawą jest ryż oraz różne dodatki - przeważnie surowe ryby, owoce morza, wodorosty nori i warzywa.
Sushi spożywa się palcami lub pałeczkami maczając je w sosie sojowym i przegryzając marynowanym imbirem. W Polsce do sushi podaje się również japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku.
Składniki potrzebne do przygotowania sushi maków
- 5 sztuk prasowanych alg nori
- 250 g ryżu do sushi
- pasta wasabi
- 2-3 łyżeczki octu ryżowego
- sól, pieprz, szczypta cukru
- do wyboru: wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe, awokado, ogórek, kawior
- marynowany imbir
- mata bambusowa
KROK I - Gotowanie ryżu
Ryż opłucz i odsącz. Zalej wodą i odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie odlej wodę i zalej ryż dwiema szklankami wody mineralnej. Przelej wszystko do garnka i doprowadź do wrzenia. Potem gotuj ok. 10 minut na niewielkim ogniu.
KROK II - Przyprawianie ryżu
Zdejmij ryż z ognia i zostaw pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie wymieszaj ryż z solą, szczyptą cukru i 2-3 łyżeczkami octu ryżowego.
KROK VII - Przygotowanie sosu do sushi
Z octu winnego, sosu sojowego i cukru przygotuj sos, przelej go do miseczek i podawaj razem z sushi.
Odsączony imbir podawaj obok.