Nietypowy przepis na curry. Co ugotować z serc drobiowych?
2013-10-1810:36
Curry to potrawa kuchni indyjskiej, która w swojej tradycyjnej formie zawiera warzywa, mięso lub ryby, ser oraz inne składniki zatopione w sosie. Dziś przygotowaliśmy trochę nietypowe curry, zainspirowany przepisem Karola Okrasy - curry z serc drobiowych. Ciekawe, czy będzie Ci smakowało...
Potrzebne będą:
0,5 kg serc drobiowych
puszka mleka kokosowego (400 ml)
opakowanie śmietany 30-36% (200 ml)
pasty curry - w zależności od preferowanej ostrości wybierz kolor (zielona, żółta lub czerwona) i ilość pasty (min. 50 g)
2 średnie marchewki
puszka groszku konserwowego
ząbek czosnku
duża cebpa
świeża ostra papryka
puszka pomidorów
sól i pieprz,
olej do smażenia
Curry z podrobów inspirowane przepisem Karola Okrasy
Gotując tę potrawę po raz pierwszy, mocno korzystałam z przepisu Karola Okrasy (ukłony w stronę mistrza :) na curry z serc drobiowych, ale z każdym kolejnym podejściem podlegał on pewnym modyfikacjom.
W efekcie wyszło z niego to, co zaraz zobaczysz i w czym mam nadzieję zasmakujesz.
Mój przepis na curry od oryginału odróżnia kilka elementów. Po pierwsze obok tłustej śmietany używam również mleka kokosowego. Dzięki niemu ostrość pasty curry i papryki chilli zostaje złagodzona, a cała potrawa nabiera lekko słodkiego smaku.
Ponadto, w oryginale Karol Okrasa używa groszku cukrowego i czerwonej cebuli.O cebulę się nie czepiam, bo właściwie używam takiej, jaka mam właśnie pod ręką (szalotka, cukrowa, biała, czerwona), ale groszku cukrowego nie użyłam ani razu. Powód jest dość prozaiczny – cena… Z pewnością dodaje on potrawie specyficznego smaczku, ale z groszkiem zielonym, curry z serc drobiowych też jest wyśmienite. Przekonaj się o tym na własnych kubkach smakowych!
KROK I - Przygotowanie warzyw
Autor: Joanna Kowalewska
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Marchewkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Również przesmaż na oleju, a następnie dodaj do nich dodaj pastę curry.
Drobno posiekaj pół świeżej papryczki chilli
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Marchewkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Również przesmaż na oleju, a następnie dodaj do nich dodaj pastę curry.
Drobno posiekaj pół świeżej papryczki chilli
KROK II - Przygotowanie serc drobiowych
Autor: Joanna Kowalewska
W międzyczasie ugotuj serca drobiowe do miękkości, a po przestudzeniu dokładnie je oczyść
W międzyczasie ugotuj serca drobiowe do miękkości, a po przestudzeniu dokładnie je oczyść
KROK III - Przygotowanie sosu
Autor: Joanna Kowalewska
Do warzyw przesmażonych z curry dodaj mleko kokosowe i tłustą śmietanę. Tak przygotowany sos gotuj przez kilka chwil
Do warzyw przesmażonych z curry dodaj mleko kokosowe i tłustą śmietanę. Tak przygotowany sos gotuj przez kilka chwil
KROK IV - Przygotowanie curry z podrobów
Autor: Joanna Kowalewska
W następnej kolejności dorzuć odsączony groszek konserwowy, zeszkloną cebulę z czosnkiem i drobno posiekaną papryczkę chilli, a na sam koniec serca drobiowe i pokrojone pomidory z puszki.
Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Curry z serc świetnie smakuje w towarzystwie kaszy jęczmiennej, jaglanej lub ryżu, posypane twarogiem
W następnej kolejności dorzuć odsączony groszek konserwowy, zeszkloną cebulę z czosnkiem i drobno posiekaną papryczkę chilli, a na sam koniec serca drobiowe i pokrojone pomidory z puszki.
Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Curry z serc świetnie smakuje w towarzystwie kaszy jęczmiennej, jaglanej lub ryżu, posypane twarogiem
W Muratorze 4/2024 przeczytasz m. in.: o popularnych metodach wznoszenia ścian murowanych, domach hybrydowych, wylewkach pod podłogówkę, oknach dachowych do wysokich pomieszczeń. Z numerem dodatek Trendy ogrodowe. Ponad 170 stron fachowej wiedzy!